VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija15/10/2019

MARTEJN: U 2020. GODINI REALAN RAST BDP-a OD ČETIRI ODSTO

 

BEOGRAD, 15. OKTOBRA /SRNA/ - Međunarodni monetarni fond /MMF/ očekuje da će Srbija u narednoj godini imati realan rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od četiri odsto, izjavio je danas šef tima MMF-a Jan Kejs Martejn na završetku posjete Beogradu.

 

On je naveo da su u tri kvartala ove godine nastavljeni dobri fiskalni rezultati, da je od januara do avgusta na nivou Srbije zabilježen suficit, kao i da javni dug nastavlja da pada.

Martejn je na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim podsjetio da je Vlada usvojila rebalans budžeta koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru.

"Iako ove mjere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, vlasti bi trebalo da pažljivo prate izvršenje budžeta do kraja godine kako bi deficit ostao u granicama predviđenim programom", poručio je Martejn.

On je dodao da je tim MMF-a sa vlastima Srbije postigao dogovor o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 procenata BDP-a, prenose beogradski mediji.

Martejn je napomenuo da bi taj nivo obezbijedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjivanje javnog duga.

Prema njegovim riječima, strukturne reforme i dalje napreduju, ali je u nekim oblastima potrebna jača posvećenost realizaciji, kako bi bio podstaknut potencijal Srbije za rast i ograničeni fiskalni rizici.

On je naveo da su ekonomski rezultati Srbije i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niske nivoe, dok je relaksirana monetarna politika ispravna.

Mali je najavio da će parlament Srbije za desetak dana usvojiti prijedlog budžeta za narednu godinu kojim će biti obezbijeđena sredstva za niz infrastrukturnih projekata.

On je dodao da je planirano dalje smanjivanje opterećenja na zarade, sa 62 na 61 odsto, napomenuvši da će od 1. januara početi sprovođenje švajcarskog modela povećanja penzija, odnosno indeksacije penzija.

Mali je rekao i da je Srbija u sedam mjeseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za 43 odsto više u odnosu na period lani.