VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/10/2019

U OBNOVU ŠKOLSKE ZGRADE ULOŽENO 340.000 KM

 

ŠEKOVIĆI, 18. OKTOBRA /SRNA/ - U šekovićkoj mjesnoj zajednici Papraća danas je ozvaničen završetak renoviranja područne devetorazredne osnovne škole, što je finansirano sredstvima Ambasade SAD u BiH sa 340.000 KM.

 

Obnovljenu zgradu svečano su otvorili direktor centralne Osnovne škole "Jovan Dučić" Milica Vasilić, šef Kancelarije Ambasade SAD u BiH za saradnju u oblasti odbrane Kori Šej i zamjenik načelnika opštine Šekovići Slaviša Mrkajić.

Mrkajić je rekao novinarima da je opština prije dvije godine kandidovala ovaj projekat Ambasadi SAD u Sarajevu, te da su u maju ove godine obaviješteni da je projekat odobren.

On je objasnio da je rekonstrukcija podrazumijevala zamjenu krova, unutrašnje i spoljašnje stolarije, podova, postavljanje termofasade, zamjenu keramike, sanitarija, vodovodne i kanalizacione mreže i moleraj.

"Zahvalni smo američkoj Ambasadi i nadamo se da ćemo nastaviti dalju saradnju. Mi smo izrazito nerazvijena opština i imamo još projekata za koje nam je neophodna pomoć", rekao je Mrkajić.

Šef Kancelarije Ambasade SAD u BiH za saradnju u oblasti odbrane Kori Šej novinarima je izjavio da je obrazovanje u Republici Srpskoj i BiH veoma važno i da je to razlog realizacije i ovog projekta.

"Uvjeren sam da i u budućnosti treba preduzimati ovakve korake i nastaviti ulagati u obrazovanje", rekao je Šej.

Direktor OŠ "Jovan Dučić" Milica Vasilić novinarime je rekla da osnovna škola u Papraći postoji još od 1908. godine, prvo u okviru crkve, a potom u manjem objektu koji je kasnije izgrađen.

Vasilićeva je dodala da je sadašnja školska zgrada izgrađena 1958. godine i da je do danas nekoliko puta renovirana, ali nikada sveobuhvatno kao ovaj put.

Ona je istakla da je školu u Papraći prije rata pohađalo i do 1.000 đaka, ali da ih je sada svega 88.

"Nadam se da će ovaj objekat, koji je sada lijepo renoviran, opredijeliti neke roditelje, koji su vodili djecu u neke druge, bolje opremljene škole, da ih ovdje upišu", rekla je Vasilićeva.

U okviru današnje svečanosti, te povodom međunarodnog Dana jabuke, učenici i nastavnici škole u Papraći upriličili su prigodnu izložbu, s ciljem jačanja svijesti o očuvanju prirode i zdravoj ishrani, u kojoj jabuka ima veoma nezamjenljivu ulogu.