VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura18/10/2019

KONCERT POJAČKOG SASTAVA KOJI ČUVA SRPSKU TRADICIONALNU MUZIKU

 

BIJELJINA, 18. OKTOBRA /SRNA/ - U Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini večeras je održan koncert sastava iz Beograda "Srbski pravoslavni pojci" koji njeguje srpsku tradicionalnu muziku.

 

Osnivač ovog a kapela sastava Marko Kačarević rekao je Srni da je njihov prvi nastup u Bijeljini održan u sklopu manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" i da su publici predstavili koncert iz tri bloka, duhovni sa numerama iz 15. vijeka, nacionalni blok o Velikom ratu i Kosovu i Metohiji i etno blok gdje se pokazuju ljubavne emocije i sva ljepota i ukrasi srpske tradicionalne muzike.

Kačarević je naveo da su do sada napravili pet velikih beogradskih koncerata i da su ponosni na koncerte u najvećim srpskim gradovima, osim Beograda, u Novom Sadu i Banjaluci, ali da su fantastično prihvaćeni i na nastupima u Belgiji, Holandiji, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

"Svuda su naši nastupi prihvaćeni fantastično jer ovo područje ima divan melos, što ljudi prepoznaju, ne samo melodije, nego i emocije, duh starine", rekao je Kačarević i već za sutra najavio koncert u Beču, a od 23. oktobra i nastupe u SAD.

Od desetak članova sastava na bijeljinskom koncertu nastupilo je njih sedmoro, sa tri ženska vokala.

Kačarević je naveo da su svi muškarci u sastavu teolozi, a žene u sastavu su raznih profesija.

On je podsjetio da su "Srbski pravoslavni pojci" osnovani 2011. godine, sa ciljem da uljepšaju crkveno bogosluženje, ali vremenom su, osim duhovne muzike, repertoar proširili nacionalnim i etno melodijama, kao čuvari srpske tradicionalne muzike.

Snimili su CD "Trilogija sa Košara" posvećenu 20 godina od NATO agresije na Srbiju.

Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" počela je 10. oktobra u Banjaluci, izvođenjem baletske predstave "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta iz Beograda.

U različitim programima u okviru manifestacije, koja će trajati do 24. oktobra, moći će da uživa publika u Bratuncu, Doboju, Kozarskoj Dubici, Trebinju, Bijeljini i Banjaluci.

Publika će imati prilike da tokom dvije sedmice pogleda bogat kulturno-umjetnički program iz Srbije, a među učesnicima su Ansambl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije "Venac", Kvartet Beogradske filharmonije, "Srbski pravoslavni pojci", te Galerija Matice srpske sa izložbom "Evropski fenomeni".