VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/10/2019

CVIJANOVIĆ: TRUDIMO SE DA SVI IMAJU PRISTUP ZDRAVSTVENOM OSIGURANjU

 

BANjALUKA, 19. OKTOBRA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da zdravstveni sektor Srpske ima probleme, ali da su mnoge ustanove uspjele da postignu redovnost i ažurnost kada je riječ o uplatama poreza i doprinosa i izvršavanju tekućih obaveza, što ranije nije bio slučaj.

 

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da se u tom sektoru "vuku neki stari dugovi".

"Da li će se država u nekom momentu opredijeliti za otpis određenih stvari i prethodnih dugovanja ili za neki drugi model, to ostaje da se definiše", rekla je Cvijanovićeva i poručila da je Srpska na tom planu opredijeljena da zahtijeva tekuću redovnost.

Ona je ocijenila da je zdravstvo "ozbiljno skupa stvar", ali da se država trudi da obezbijedi zdravstveno osiguranje i za nezaposlene.

"Trudimo se da svi imaju pristup tom osiguranju. Dakle, ovo je sistem mnogo drugačiji od zapadnog, jer se tamo plaćaju zdravstveni paketi i u skladu sa tim možete imati određene usluge. Ovdje imate svaku zdravstvenu uslugu koju realno ne možete u punom smislu da naplatite", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da će u zdravstvu uvijek biti problema kada je riječ o izmirivanju obaveza. "Biće ih dok god imamo tu humaniju dimenziju u ovom sektoru i širok pristup u zdravstvenoj zaštiti, a to je i naše opredijeljenje", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, javna preduzeća, poput "Šuma" i "Elektroprivrede" u boljoj su u situaciji od zdravstvenih ustanova kada je riječ o finansijama.

"Imaju prihode druge vrste, mogu da zarade. Na primjer, s druge strane, svugdje u Evropi i regionu imate neisplativost Željeznica, gdje je putnički prevoz uvijek pod znakom pitanja i nikada nije bio rentabilan. Prevoz tereta zavisi od razvijenosti industrije i privrede. Ne očekujem tamo super rezultate, ali očekujem da broj radnika bude srazmjeran potrebama i da te firme ne nose teret obaveza koje nisu nužne... I onda ćete imati bolji poslovni rezultat", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da ne treba "zaključavati" javna preduzeća koja su važna za privredni i društveni život Srpske, sve dok imaju šansu da rade.

"To su poslodavci koji zbirno zapošljavaju oko 20.000 radnika. Nema zaključavanja, provode se određene mjere u tim preduzećima i ona su dužna da izvršavaju svoje obaveze i budu finansijski disciplinovana", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da i u "Šumama" treba da se uvede red i disciplina.

"Taj resurs mora biti isplativ za državu, budžet i društvo i imamo očekivanja od onih koji njime upravljavaju da rade svoj posao i da tamo budu red i disciplina. Vlada kao vlasnik tih firmi, koje imaju potencijal, zahtijeva da one budu uredne, funkcionišu, da od njih ima dividendu i uzima profit u korist cijelog društva, penzionera, plata budžetskih korisnika...", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je saglasna da u tim firmama treba mijenjati i pozivati na odgovornost ljude dok ne dođu oni koji će poslovati pozitivno.

Cvijanovićeva je ponovila da je obaveza svih poslodavaca u javnom i privatnom sektoru da izvršavaju svoje obaveze prema državi jer situacija u fondovima socijalne sigurnosti zavisi od prikupljenih sredstava.

"Ta sredstva zavise od toga koliko su oni sposobni da izvršavaju svoje obaveze i bitka za redovno i zakonsko izvršavanje uplata u fondove se vodi na više polja. Takođe, te uplate i u privatnom sektoru moraju odgovarati stvarnoj plati koju neko dobija, a ne da neko bude lažno prijavljen na niži iznos, a bitno mu je to onda kada bude odlazio u penziju", rekla je Cvijanovićeva.