VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/10/2019

SRBI UVIJEK MOGU DA RAČUNAJU NA PODRŠKU RUSIJE

 

BEOGRAD, 19. OKTOBRA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u posljednjih nekoliko godina i da su puni iskrenog povjerenja, uvažavanja i razumijevanja stavova, što je ključno za Srbe kao manji narod, jer uvijek mogu da računaju na podršku Rusije kada je riječ o političkim odnosima.

 

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim u Palati Srbija rekao da se Srbija i Rusija međusobno pomažu i u međunarodnim institucijama i organizacijama.

"Hvala ruskim prijateljima Mevedevu i Putinu. Uvek imaju dovoljno vremena da saslušaju i razumeju tešku poziciju Srbije, u kojoj se u političkom smislu i danas nalazi", rekao je Vučić.

On je naveo da trgovinska razmjena raste i da je 2018. godine dostigla više od tri milijarde dolara, a vjeruje da će ove godine biti još veća i to u sferi interneta, softvera, digitalizacije.

Vučić je rekao da je veoma važan sporazum o slobodnoj trgovini koji će u Moskvi u petak, 25. oktobra, Srbija potpisati sa Evroazijskom unijom, jer će to značiti mnogo više posla za građane Srbije.

"Rusi će moći da probaju srpski vinjak, koji je mnogo bolji od raznih vrsta francuskog konjaka. Hvala što su oslobodili tržište za srpske proizvode", rekao je Vučić, navodeći da je za osam mjeseci ove godine robna razmjena dostigla 2,18 milijardi evra, što je više nego prošle godine, a najviše u oblasti poljoprivredne.

On je ocijenio da je posjeta ruskog premijera Srbiji, povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, dokaz da se neće dozvoliti da istorija bude preinačena.

Vučić je rekao da su Srbija i Rusija snaga koja se bori protiv falsifikovanja istorije u Drugom svjetskom ratu, te zahvalio Rusiji za podršku 1944. godine, prilikom oslobođenja Beograda, ali i danas.

On je istakao da osjeća veliku čast što ruski premijer zajedno sa Srbijom obilježava 75 godina od oslobođenja Beograda, kada su Crvena armija i srpski partizani zajedno oslobodili grad od fašista.

"S ponosom ističem činjenicu da smo mi narodi koji su pretpeli užasne gubitke u tom ratu. I danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije u Drugom svetskom ratu i svega što se dešavalo", rekao je Vučić.

Govoreći o današnjem prikazu vojnih sposobnosti Vojske Srbije, na kojem je pokazan dio arsenala, Vučić je zahvalio Mevedevu što je primijetio razliku u operativnim sposobnostima Vojske Srbije u odnosu na prethodne godine.

"Zahvljujući vašoj podrški pomoći i našem novcu, mi smo sa nula migova-29 došli do 14. Kupili smo i 19 novih helikoptera, a 45 godina nismo nijedan. To pokazuje koliko Srbija napreduje, ali ne bi to mogli bez vaše podrške i pomoći", rekao je Vučić.

On je naglasio da se Srbija pri tome ponaša odgovorno i ozbiljno, da nikoga ne ugrožava, nego želi da popravlja svoju poziciju da bi bila sigurna, da sačuva svoj narod, zemlju, nebo i ljude.

Vučić je dodao da je Srbija naročito zainteresovana za nastavak saradnje sa Rusijom u svim drugim oblastima društvenog života.

"Zahvalan sam što nas tretiraju kao ravnopravne i kao prijatelje, kako ih doživljavamo. Hvala na prijateljstvu, dobroj i iskrenoj podršci. Srpski narod to ume da ceni i molim da prenesete pozdrave predsjedniku Vladimiru Putinu, a ja s radošću očekujem 4. decembar i naš susret u Sočiju", rekao je Vučić.