VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija19/10/2019

NASTAVLJA SE RAZVOJ ENERGETSKIH PROJEKATA

 

BEOGRAD, 19. OKTOBRA /SRNA/ - Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je nastavak razvoja energetskih projekata sa Srbijom, budući da je uložen veliki novac, što se tiče i naftne i gasne sfere.

 

Medvedev je rekao da se tokom njegove današnje posjete Srbiji razgovaralo o Turskom toku, za koji je rekao da će stvoriti puno radnih mjesta i puno prihoda.

"Dokumenti koji su potpisani svjedoče o tome da razvoj ekonomije u Srbije ide na novi nivo. Mi govorimo ne samo o tome da stvorimo novu kompaniju, već da razvijemo infrastrukturu", rekao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

On je pomenuo paket koji se odnosi na željeznice i nazvao ga živčanim sistemom ekonomije. "Bili smo svjedoci potpisivanja velikih ozbiljnih dokumenata u sferi željeznica", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je ukazao i na projekat koji vodi centar za nuklearnu nauku, te pomenuo da nuklearna tehnologija nije apstraktna o kojoj se piše u udžbenicima, već konkretna stvar koja ukuljučuje lijekove i istraživanja u medicini.

"To je povjerljiva saradnja. Ako mi potpisujemo ovakve sporazume, znači da jedni drugima verujemo i to je posebno vredno", rekao je Medvedev.

On je dodao da ruski i srpski poljoprivredici mogu da budu zadovoljni, te napomenuo da je Srbija povećala obim isporuka poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Medvedev je istakao puno projekata u humanitarnoj sferi, kao i u informaciono-kulturnim centrima, a posebno je istakao značaj povratka 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja.

"To je svetinja za Srbe. Nama je drago što smo dogovorili o jednoj tako osetljivoj stvari. Neću da krijem, jako teško se dogovarati o takvim stvarima", rekao je Medvedev i istakao da se i u Rusiju vraćaju veoma vrijedne slike, što smatra partnerskim, prijateljskim koracima.

On smatra da su prijateljstva zasnovana na pragmatizmu deviza za budućnost, te zapazio da u Srbiji rade velike kompanije i da doprinose državnom budžetu, te naveo primjer Naftne industrije Srbije.

Medvedev je rekao da nema puno zemalja za koje Rusija može da kaže da su prijatelji, koje isto ocjenjuju istoriju.

On je rekao da ljudi veoma vole da prepisuju istoriju, što ponekad dobije odvratne forme, posebno kada se to tiče događaja u vezi kojih uopšte ne smije da bude sporova.

"Niko nije protiv istorijske nauke, ali postoje zaista crne strane, a ima svijetlih. To ne smije da bude predmet političke trgovine, manipulacije. To se apsolutno odnosi na događaje kao što je oslobođenje Beograda", rekao je Medvedev.

On je naglasio da ne idealizuje države, već da su narodi istiniti tvorci istorije.

"Ovdje su pobijedili fašizam i oslobodili su Evropu od koncentracionih logora, kazni, ubijanja, ropstva", rekao je Medvedev.

On je istakao značaj ovakvih obilježavanja, kao što je obilježavanje 75 godina od oslobođenja Beograda, kao i to da na današnje generacije pada odgovornost za očuvanje istorijskog pamćenja, te pomenuo omladinu koja je prisustvovala polaganju vijenaca.

"Hoću da kažem da mladi razumiju koliko je vrijedan mir i koliko su naši preci dali da bi taj mir došao u našu zemlju. Baš zato smo u ovoj sali i razmatramo naše suštinske probleme, kao ravni partneri", rekao je Medvedev.

Kada je riječ o Kosovu, Medvedev je ponovio da se stav Rusija zasniva na Rezoluciji 12 44 i da daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Mi ćemo od toga i dalje polaziti. Veoma mirno gledamo na odluke koje donose naši prijatelji kada je riječ o evrointegracionim procesima", rekao je Medvedev.