VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet21/10/2019

PUTIN IMA PLAN ZA SIRIJU, ZA RAZLIKU OD AMERIKE

 

MOSKVA, 21. OKTOBRA /SRNA/ - Budućnost Sirije u velikoj mjeri odrediće sutrašnji sastanak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji, piše "Si-En-En", za razliku od SAD, ima plan.

 

Tek što je američki predsjednik Donald Tramp pohvalio sporazum SAD sa Turskom o sjeveru Sirije kao "veliki dan za civilizaciju", euforija Bijele kuće naišla je na hladan tuš Turaka koji su odbili da taj dogovor nazovu prekidom vatre.

Samo nekoliko sati kasnije uslijedili su vazdušni i artiljerijski napadi na sjeveru Sirije, a Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile su Ankaru za kršenje primirja.

I u Vašingtonu i na Bliskom istoku osjećaju da ovo primirje nije pravi dogovor. Ono ističe sutra, istog dana kada će predsjednici Rusije i Turske razgovarati u Sočiju o budućnosti Sirije.

Jedna stvar je prilično jasna - tada će svijet saznati pravi dogovor o tome kakva će biti budućnost ovog nestabilnog regiona, piše "Si-En-En".

Jasno je, takođe, da će budućnost u velikoj meri odrediti ruski predsjednik i da je Putin "vlasnik tamošnjeg vojnog i političkog nereda".

Ali za razliku od grozničavih napora Trampove administracije da diplomatijom u zadnji čas pokuša da okonča krvoproliće kojem je sama doprinijela, stiče se utisak da je Putin čovjek koji ima plan.

Rusija je odmah počela pregovore sa Kurdima i glavnim saveznikom, Asadovom vladom, brzo postigavši dogovor kojim sirijska vojska može da uđe u kurdske oblasti gdje Damask nije bio prisutan godinama.

Moskva je brzo poslala i svoju vojsku da služi kao tampon zona između Turaka i kurdskih i sirijskih snaga. Moskva svojom novom vodećom ulogom, izgleda da je razumjela svu opasnost situacije, prenosi "Sputnjik".

"Si-En-En" zaključuje da Trampova Bijela kuća nikad neće moći da pokuša i pronađe rješenje za haotičnu situaciju na sjeveroistoku Sirije, a ako bilo ikakvog dogovora i bude, njega će sutra u Sočiju postići Putin i Erdogan, pod svojim uslovima.