VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet21/10/2019

"BREGZIT" MOGUĆ U PREDVIĐENOM ROKU

 

PARIZ, 21. OKTOBRA /SRNA-Rojters/ - Velika Britanija još može da napusti EU u preostalih deset dana, rekla je danas francuski zvaničnik Agnes Panije-Runaše.

 

"Ne može se odbaciti mogućnost `Bregzita` u narednih deset dana. Postignut je napredak", naglasila je ona, uz napomenu da veliki broj manjih francuskih firmi mora dodatno da radi kako bi bile spremne na mogućnost izlaska Britanije iz EU bez dogovora.

Britanska administracija insistira na tome da mogu izaći iz EU 31. oktobra uprkos pismu koje je premijer Boris Džonson zbog pritiska parlamenta morao da pošalje sa zahtjevom za odgađanje "Bregzita".

Britanska Vlada na vanrednoj sjednici parlamenta održanoj tokom vikenda nije uspjela da progura svoj plan o "Bregzitu" koji je Džonson dogovorio sa Briselom.

Poslanici su usvojili takozvani Letvinov amandman kojim se odgađa glasanje o sporazumu o "Bregzitu" koji je predložio Džonson.

Prema ovom amandmanu, Donji dom parlamenta može da se uzdržava od glasanja o Džonsonovom planu sve dok prethodno u parlamentu ne budu izglasane sve zakonske mjere za sprovođenje tog plana.