VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 23/10/2019

ANjA ILIĆ: NE MANjKA PUBLIKE NA PREDSTAVAMA

 

Uloga Anjese u Molijerovoj "Školi za žene" jedna je od značajnijih za glumicu nacionalnog teatra Srpske i sa lakoćom je ušla u njenu suštinu jer cjelokupna predstava govori o odnosu prema ženi

 

Razgovarala: Ana BENCUN

BANjALUKA, 23. OKTOBRA /SRNA/ - Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Anja Ilić trenutno je u Somboru angažovana na snimanju filma o logoru "Jasenovac" čija premijera se očekuje na proljeće sljedeće godine.

U tom filmu ona ima veoma značajnu ulogu, ali o njoj još ne može da iznosi detalje.

Ponosna je na više od 20 uloga u predstavama u toku 10 godina, koliko je već stalni član ansambla nacionalnog pozorišta Srpske.

"Pozorište je oduvijek imalo ulogu da pošalje važne životne poruke publici, koju je potrebno navesti da vidi širu sliku teatra, i da shvati da i komedije i drame imaju mističku vrijednost", ističe u intervjuu Srni Ilićeva, dobitnica nagrade matične kuće za najbolju glumicu u prethodnoj sezoni.

Ilićeva je zadovoljna što na predstavama nacionalnog teatra publike ne manjka, ali kaže da posjećenost uvijek može biti i bolja, naročito kada je riječ o dramskim ostvarenjima.

"Komedije su uvijek bile posjećenije od drama, i to želimo promijeniti i navesti publiku da dođe da pogleda i drame. Uprkos teškim tekstovima koje drame obično nose, to su komadi koji imaju jaku poruku i veliku vrijednost", rekla je Ilićeva.

Najveće priznanje za glumca jeste nagrada od matične kuće za koju radi, zbog čega joj nagrada za najbolju glumicu u prethodnoj sezoni, koja joj je dodijeljena prošle sedmice za ulogu Anjese u predstavi "Škola za žene" i ulogu Medi u predstavi "Kako zasmijati Boga", daje motivaciju i podstrek za budući rad i zalaganje u narednim ulogama.

"Ova nagrada je potvrda od matične kuće u kojoj radim da uloženi trud ima efekat, naročito jer su ovo uloge dio predstava koje su žanrovski potpuno različite, te zahtijevaju različit pristup i angažman, naročito što se prva igra na velikoj, a druga na maloj pozorišnoj sceni", navodi Ilićeva.

Predstava "Kako zasmijati Boga", kaže ona, ima savremen tekst, a lik Medi prikazan je u različitim vremenskim intervalima, te na sceni prođe 40 godina njenog života.

Govoreći o predstavi "Škola za žene" prema tekstu Žan Batista Poklena Molijera, Ilićeva napominje da je lik Anjese vrlo zahtjevna uloga i veliki izazov za glumca, jer je tekst napisan u stihu.

"Vrlo je bitno na pravi način ući u lik i shvatiti šta režiser želi da postigne ulogom, tako da sam još na probama uspjela da savladam stihove i uživala sam u oblikovanju lika Anjese", kaže Ilićeva.

Glumica navodi da joj je baš ta uloga jedna od značajnijih i da je sa lakoćom ušla u njenu suštinu jer cjelokupna predstava govori o odnosu prema ženi.

"Svi znamo koliko se žene bore i dokazuju. Kroz istoriju na razne načine pokušavaju zauzeti mjesto u društvu koje im pripada i da postignu ravnopravnost, ali smatram da ta ravnopravnost treba da bude na humanom nivou, a nikako na silu i agresivno", ističe Ilićeva.