VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika23/10/2019

NERAD INSTITUCIJA BiH - SMETNjA ZA SRPSKU

 

BANjALUKA, 23. OKTOBRA /SRNA/ - Nerad institucija na nivou BiH predstavlja smetnju za aktivnosti koje želi da realizuje Republika Srpska, rekao je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

 

Đokić kaže da je, zbog neformiranja novog saziva Savjeta ministara, u Republici Srpskoj u okviru vladajuće koalicije trenutno u zastoju realizacija mjera za koje je koalicionim sporazumom definisano da budu izvršene u određenom roku.

"Jedan od zastoja je nastao zbog neformiranja Savjeta ministara i nefunkcionisanja zajedničkih institucija BiH. Očekivalo se da, ako preuzimamo odgovornost i na tom nivou, imamo i kadrovski uticaj na ključne pozicije da bismo mogli kreirati i sprovesti politiku za koju smo dobili podršku od građana", rekao je Đokić večeras za RTRS.

On je naglasio da, i kada ne funkcionišu institucije BiH, Srpska funkcioniše, njen parlament je donio mnoštvo zakona i akata, ali problem predstavlja i kriza, odnosno zastoj u Federaciji BiH /FBiH/, gdje se ne održavaju sjednice parlamenta.

"Kriza u FBiH, u kojoj je narušen princip ravnopravnosti naroda, gdje je bazno pitanje nesporazuma između Bošnjaka i Hrvata, ili konkretnije između SDA i HDZ-a, a sve to se negativno odražava na Savjet ministara", rekao je Đokić.

On je naglasio da je nekorektno to što je Srpska ucjenjivana ANP-om, jer taj dokument nema veze sa formiranjem Savjeta ministara.

Đokić je rekao da se Republika Srpska u svojoj politici vezala za ono što je politika Srbije i da niko ne treba da očekuje da bude drugačije, jer to nije moguće.

Đokić je rekao i da nisu tačni navodi iz pojedinih medija da lider SNSD-a Milorad Dodik traži od predsjednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da ga smijeni, ali da ga "Dačić ne da", navodeći da između njega i Dodika nema disonantnih tonova.

"To je nemoguće. Dodik to nikada ne bi učinio, niti ima razloga da to učini. Mi imamo partnerstvo, ne samo političko, već i vjeru jedan u drugoga, ili jedni u druge. Želimo jako partnerstvo", ističe Đokić.

Kada je riječ o odnosima DNS-a i SP-a, Đokić navodi da socijalisti nemaju nijedno otvoreno pitanje sa DNS-om, te imaju potpuno razumijevanje, izrazivši nadu da će i SNSD i DNS urediti međusobne odnose.

"U komunikaciji sam sa predsjednikom DNS-a Markom Pavićem, koja je neophodna da bismo politički mogli djelovati. Uvažavam Pavića, a isto tako znam da nikada nije bilo drugačije ni sa njegove strane prema meni", rekao je Đokić.