VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti24/10/2019

"GUGL" OSTVARIO USPJEH U UPOTREBI KVANTNOG RAČUNARA

 

SAN FRANCISKO, 24. OKTOBRA /SRNA-Rojters/ - Američki softverski gigant "Gugl" saopštio je da su njegovi istraživači ostvarili uspjeh u kompjuterskom istraživanju upotrebom kvantnog računara za rješavanje komplikovanog problema, za šta bi današnjem najsnažnijem superkompjuteru trebalo više hiljada godina.

 

Istraživači "Gugla" izrazili su očekivanje da će kvantni računari u narednim godinama donijeti napredak u sektorima poput vještačke inteligencije, nauci o materijalima i hemiji.

"Gugl" pokušava da prestigne konkurentne kompanije poput "Aj-Bi-Ema" i "Majkrosofta" da komercijalizuje tehnologiju i da je proda u sklopu svog poslovanja sa "klaudima" /virtuelni prostor za skladištenje podataka/.

"Nadamo se da će ljudi početi da koriste ovu tehnologiju i da će tražiti stabilnost i interfejs `klauda`", rekao je šef odjeljenja "Gugla" zaduženog za kvantnu tehnologiju Džon Martinis.

"Aj-Bi-Em" navodi da superkompjuter sa drugačijom postavkom može da riješi isti problem za manje od tri dana, a proizvođač čipova "Intel" smatra da je praktična upotreba kvantne tehnologije godinama daleko.

"Gugl" je stao u odbranu svog stava ali ne osporava stavove svojih konkurenata.

Proizvedeno je samo nekoliko čipova sa 54 kvibita koji je daleko snažniji od standardnog 64-bitnog čipa u brojnim današnjim računarima. Međutim, da bi ova tehnologija bila korisna običnim korisnicima, potrebno je proizvesti čipove sa iše hiljad kvibitova.

Martinis ističe da "Gugl" vidi smjer ka proizvodnji računara sa 1.000 kvibitova i izrazio je uvjerenje da imaju pouzdan proces za proizvodnju novog čipa pod nazivom "sikamor".