VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 05/11/2019

AKO SRPSKA LISTA NE PODRŽI KURTIJA, SAM ĆE NAĆI LOJALNE SRBE

 

Srnin izvor, blizak mandataru Aljbinu Kurtiju, tvrdi da nova vlast predviđa "uspostavljanje pune funkcionalnosti institucija sistema na sjeveru Kosova ili potpuno gašenje srpskih institucija, izuzev škola i zdravstvenih ustanova".

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

PRIŠTINA, 5. NOVEMBRA /SRNA/ - Vodeće partije kosovskih Albanaca - pokret "Samoopredjeljenje" i Demokratski savez Kosova - postigle su načelan dogovor da Srpskoj listi, uslovno, ponude dvije ministarske pozicije, otkriva za Srnu blizak saradnik Aljbina Kurtija, mandatara nove privremene vlade samoproglašenog Kosova.

"Uz posredovanje Metjua Palmera, pomoćnika državnog sekretara SAD, postignut je načelan dogovor da se Srpskoj listi ponude pozicije Ministra za zajednice i povratak i Ministra poljoprivrede", tvrdi Srnin izvor.

Uslov je da poslanici Srpske liste podrže program koji će na konstitutivnoj sjednici, koja bi prema dogovoru trebalo da bude održana najkasnije za 15 dana, iznijeti Aljbin Kurti.

Ukoliko Srpska lista ne glasa za program koji će iznijeti Kurti, broj ministarskih pozicija biće sveden na 12, od kojih će samo jedno pripasti "za sada još nepoznatom predstavniku Srba".

Srpska lista će, po automatizmu, preći u opoziciju, tvrdi Srnin sagovornik, navodeći da je zvanični Beograd upoznat o tom stavu.

Program nove vlade zasnivaće se na desetak osnovnih smjernica koje se odnose na obračun sa kriminalom i korupcijom i preispitivanjem imovinske karte dosadašnjih kosovskih funkcionera, prvenstveno Hašima Tačija, Azema Sulje, Ramuša Haradinaja, Agima Čekua, Samija Luštakua, braće Ramuša i Dauta Haradinaja...

Predviđeno je "uspostavljanje pune funkcionalnosti institucija sistema na sjeveru Kosova ili potpuno gašenje srpskih institucija, izuzev škola i zdravstvenih ustanova".

Srnin izvor navodi da program buduće vlasti samoproglašenog Kosova obuhvata i zatvaranje administrativne linije /granice/ sa centralnom Srbijom raspoređivanjem dovoljnog broja pripadnika Kosovske policijske službe i pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga uz administrativnu liniju.

Previđeno je i uvođenje recipročnih mjera prema Srbiji ili, kako izvor naglašava, na svako eventualno povlačenje priznanja od neke od država pod pritiskom Beograda ili Moskve uslijediće mjere koje će se odnositi isključivo na zvaničnike Beograda i Srpske liste.

Biće podizane i optužnice za ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i podrivanje ustavnog uređenja Kosova.

Nova vlast će preispitati briselske sporazume, neke odredbe će biti anulirane poput Sporazuma o verifikaciji diploma i slobodi kretanja, a biće oduzeto i pravo predsjedniku samoproglašenog Kosova da vodi dijalog sa Beogardom i vraćen dijalog u nadležnost vlade Kosova i njene posebne komisije.

Izvor Srne tvrdi da je Kurti postigao načelan dogovor sa Edijem Ramom, premijerom Albanije, da uspostave potpunu slobodu kretanja iz "jedne u drugu zemlju".

Tako će Albanci s Kosova, ukoliko propadne vizna liberalizacija, moći da dobiju dokumenta Albanije kako bi imali mogućnost slobodnog ulaska u zemlje EU.

Ukoliko Srpska lista želi da uđe u vladu Kosova moraće da se saglasi da najmanje šest od njenih deset poslanika, zajedno sa ostalih deset manjinskih poslanika, podrži Kurtijev program rada.

U suprotnom, Kurti će funkciju ministra za zajednice i povratak prepustiti nekom sebi lojalnom Srbinu, navodi Srnin izvor.

Kurti je, kako tvrdi sagovornik, obavio konsultacije sa sudijama Ustavnog suda u Prištini od kojih očekuje potvrdu da, ukoliko Srpska lista odbije da podrži njegov plan rada - sam izabere ministra iz srpske zajednice.

Podršku je, kako tvrdi ovaj izvor, Kurti dobio i od Metjua Palmera, koji mu je dao garancije da će se dijalog voditi isključivo uz poštovanje teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Kosova, što podrazumijeva da "nema priče o mogućem odvajanju sjevera Kosova".

Iz Srpske liste tvrde da neće podržati Kurtijev stav da je "priča o teritorijalnom integritetu Kosova gotova stvar" kao i da nikada neće ući u vladu koja zagovara ujedinjenje Kosova i Albanije.