VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 08/11/2019

OŽIVLJAVANjE LJEČILIŠTA UZ KORIŠTENjE VODE GUBERA

 

Načelnik opštine Mladen Grujičić kaže za Srnu da planiraju da banjsko lječilište otvore u bivšoj bolnici koja ne radi skoro 25 godina. Objekat je renoviran, u dobrom je stanju i, budući da je riječ o bolničkom objektu, nije neophodna njegova kompletna rekonstrukcija da bi bio pretvoren u banjsko lječilište.

 

Priredio: Miro PEJIĆ

SREBRENICA, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Opština Srebrenica planirala je da uloži 800.000 KM u oživljavanje banjskog lječilišta u ovom mjestu, koje bi koristilo ljekovitu vodu sa izvorišta Gubera.

Riječ je o sredstvima od kreditnog zaduženja opštine u ukupnom iznosu 2,5 miliona KM.

U Nacrtu opštinskog budžeta za iduću godinu, koji je usvojio lokalni parlament, predviđeno je da se navedeni iznos investira u stvaranje uslova i pokretanje rada banjskog lječilišta i terapije vodom Gubera.

Načelnik opštine Mladen Grujičić navodi za Srnu da planiraju da banjsko lječilište otvore u bivšoj bolnici koja ne radi skoro 25 godina. Objekat je renoviran, u dobrom je stanju i, budući da je riječ o bolničkom objektu, nije neophodna njegova kompletna rekonstrukcija da bi bio pretvoren u banjsko lječilište.

Grujičić ističe da su ljekovite vode Gubera dragocjeni resurs koji se dvije decenije ne koristi, a ranije je decenijama korišten za banjsko liječenje više oboljenja, što je ovom mjestu donosilo značajne prihode.

"Sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, koja gazduje prirodnim resursima, vodimo razgovore i na putu smo da definišemo uslove i način korištenja vode Gubera koja decenijama otiče u potok iako se radi o velikom prirodnom potencijalu za razvoj banjskog turizma i zapošljavanje u zdravstveno-turističkom sektoru", kaže Grujičić.

On je ubijeđen da banjsko lječilište može da postane najznačajniji subjekt za razvoj ove opštine, direktno zapošljavanje radnika i ostvarivanje kooperantskih odnosa lječilišta sa velikim brojem poljoprivrednih proizvođača što bi omogućilo plasman njihovih proizvoda.

Grujičić očekuje da će pokretanje rada banjskog lječilišta donijeti korist i opštini, odnosno povećati poreske prihode u budžetu.

MINERALNI IZVORI POZNATI DVA MILENIJUMA

Srebrenički mineralni izvori bili su poznati prije dva milenijuma o čemu svjedoče napisi iz 220. godine, na ostacima velikog rimskog kupatila na Gradini, iznad naselja Sase kod Srebrenice.

Putopisac Evlija Čelebija obilazeći ove krajeve u 17. vijeku opisao je i srebreničke ljekovite vode.

"Sredinom ove varoši teče mala voda koja se uliva u Drinu.Ona je bijela, a zove se `srebrna voda`. Ali, to je neka prokleta voda. Izvire iz rudnika srebra. Stanovnici ove varoši pijući tu vodu, većinom dobiju na vratu gušu. Ona izaziva razne bolesti i unakažava muškarce i žene", zapisao je Čelebija.

Doktor Hans Duler prvi je skrenuo pažnju na ljekovitost srebreničkih voda početkom 19.vijeka.

Naziv Guber nastao je nakon što je utvrđeno da voda sa srebreničkih mineralnih izvorišta pokazuje dobre rezultate u liječenju kožnih oboljenja, a posebno gube čija epidemija je bila rasprostranjena na širem području Austrougarske.

Bolesnici su se, nakon više tretmana, osjećali raspoloženije, a sa tijela su nestajale kvrge, otoci i druge promjene na koži. Od 48 izvorišta Gubera, 16 je naučno ispitano i za nekoliko je utvrđeno da su ljekoviti.

Zavisno od ljekovitih dejstava i koje organe liječe izvorišta su dobila i nazive: Očna, Sinus, Kožna voda i LJepotica, a najpoznatiji je Crni ili Veliki Guber koji je stekao svjetsku slavu jer je, nakon brojnih analiza, 1894. godine proglašen za jedno od najboljih željezno-arsenskih vrela u Evropi.

REKORDAN IZVOZ 236.544 FLAŠE 1901.GODINE

Najnovije analize, obavljene u posljednje dvije-tri godine pokazale su da se sastav tih voda nije promijenio u periodu od 100 godina.

Od 1887. godine, u doba austrougarske okupacije BiH, mineralna voda Crnog Gubera je flaširana i distibuisana na evropsko, ali i američko i afričko tržište.

Postoje dokumenti koji kazuju da je 1898. godine na tržište plasirano 200.000 boca, a rekordnih 236.544 flaša izvezla je 1901. godine bečka kompanija "Matoni".

Od 1951. godine u Srebrenici počinje da radi LJečilište "Guber", a prvi ljekar bio je Ante Marić koji je tu proveo deset godina.

Voda sa vrela Crni Guber 1956. godine proglašena je lijekom u korekciji hipokrimne anemije. To je objavljeno u farmakopeji/zvanični spisak uputstava izdat od sanitetskih državnih organa, kojih se moraju pridržavati apotekari pri pravljenju, ispitivanju i skladištenju lijekova i pomoćnih ljekovitih sredstava/ kao rezultat jednomjesečnog proučavanja 50 eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti medicine u tadašnjoj Jugoslaviji.

Od tada se voda Guber pakovala i prodavala u apotekama u bočicama od 400 mililitara.

Banja je radila tokom cijele godine, ali najveća posjećenost bila je ljeti, a od 1961. godine sa radom je počeo stacionar sa 50 ležajeva. Taj broj se povećavao i u godinama pred izbijanje posljednjeg rata u BiH Banja "Guber" bilježila je 90.000 noćenja godišnje i prihod od tri miliona dolara.

Danas ljekovita voda Gubera otiče u potok i kanalizaciju. Bivša Banja "Guber" je privatizovana i prestala sa radom skoro prije dvije decenije. Radovi na izgradnji novih objekata koje je vlasnik banje pokrenuo su zaustavljeni prije nekoliko godina i vode se sudski sporovi zbog imovinsko-pravnih odnosa i regularnosti izdatih saglasnosti za gradnju.

Opštinsko rukovodstvo Srebrenice očekuje da će u razgovorima sa Vladom Srpske definisati uslove korištenja ljekovite vode Gubera za pokretanje rada novog banjskog lječilišta.

Srebreničani sumnjičavo reaguju, ali se nadaju i raduju pokretanju rada lječilišta i očekuju da će to doprinijeti razvoju ove varošice i zaustaviti iseljavanje, te privući stručne ljude iz drugih mjesta da dođu i zasnuju radni odnos u tom lječilištu.