VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija08/11/2019

ZVANIČNO OTVARANjE FORUMA O INTERNACIONALIZACIJI POSLOVANjA

 

TESLIĆ, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - U Tesliću će danas zvanično biti otvoren 5. Forum o internacionalizaciji poslovanja, koji je okupio 230 učesnika iz regiona i EU, Rusije, SAD i Kine.

 

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je sinoć u Tesliću da je Forum prilika domaćim privrednicima da kroz susrete ostvare što bolju komunikaciju, predstave sebe i potraže partnera u daljem poslovanju.

"Naši privrednici imaju šansu da u jednom danu i na jednom mjestu ostvare brojne kontakte sa firmama iz regiona, Evrope, pa i čitavog svijeta, budući da su prisutne firme i iz SAD", rekao je Petričević.

Iz Razvojne agencije Republike Srpske saopšteno je da je Forum o internacionalizaciji poslovanja važan mehanizam internacionalizacije domaćih preduzeća, jer im omogućava poslovno povezivanje sa partnerima širom regiona, Evrope i svijeta, a učešće na forumu za preduzeća i klastere je besplatno.

Iz ove agencije navode da međunarodni poslovni susreti, koji su centralni događaj Foruma i održavaju pod okriljem Evropske mreže preduzetništva, omogućavaju jednoj kompaniji da u okviru jednog dana, na jednom mjestu razgovaraju sa većim brojem kompanija iz drugih zemalja koje su zainteresovane za potencijalnu saradnju, da im predstave svoje proizvode, usluge i projekte.

U fokusu su sektori poljoprivrede, metaloprerađivačke industrije, drvna i građevinska industrija, tekstil, auto-industrija, informacione tehnologije, industrija plastike i plastičnih proizvoda i turizam.

Na ovogodišnjem forumu zakazano je više od 100 "bi-tu-bi" sastanaka.

Forum se održava naizmjenično u Republici Srpskoj i Srbiji, a prethodna četiri bila su u Banjaluci, Novom Sadu, na Jahorini i Zlatiboru i na njima je učestvovalo više od 800 preduzeća, klastera i institucija koje se bave razvojem. Održano je više od 1.700 "bi tu bi" sastanaka.

Osim poslovnih susreta, u okviru Foruma održavaju se i brojni paneli i radionice na kojima se razgovara o mnogim važnim temama, razmjenjuju iskustva.

Zvanično otvaranje Foruma o internacionalizaciji poslovanja predviđeno je za sutra u 9.30 časova.

Forum se održava u hotelu "Kardijal" u Banja Vrućici.