VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo08/11/2019

IGNORISANA VOLJA NARODA

 

SARAJEVO, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Plebiscit srpskog naroda u BiH za ostanak u Jugoslaviji održan je 9. i 10. novembra 1991. godine i na njega je izašlo više od 1.350.000 ljudi, od kojih je 98 odsto odgovorilo potvrdno.

 

Plebiscit je organizovala Skupština srpskog naroda BiH, koja je konstituisana nekoliko dana ranije.

Pitanje je glasilo: "Da li ste saglasni sa Odlukom Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini od 24. oktobra 1991. godine da srpski narod ostane u zajedničkoj državi Jugoslaviji, sa Srbijom, Crnom Gorom, SAO Krajina, SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, te drugim koji se za taj ostanak izjasne?".

Prema zvaničnim podacima koje su organizatori plebiscita objavili, na glasanje je izašlo oko 1.350.000 građana ili 85 odsto, od kojih se 98 odsto izjasnilo za ostanak.

Bio je to pokušaj da se tadašnjem muslimanskom i hrvatskom rukovodstvu u BiH skrene pažnja na pravo Srba, kao konstitutivnog naroda, na samoodređenje o nacionalnim pitanjima, od kojih je jedno od najvažnijih bilo pitanje države u kojoj žele da žive.

Međutim, lideri i institucije druga dva naroda ignorisali su i ovu volju Srba, pa je naredne godine održan /nelegalni/ referendum o napuštanju Jugoslavije, na koji Srbi nisu izašli.