VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura08/11/2019

ANSAMBL "VIZANTIKA" DONIO PUBLICI DUH RENESANSE

 

BIJELJINA, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Ansambl "Vizantika" /VisAntiqua/ iz Beograda koji izvodi ranu muziku iz perioda srednjeg vijeka, renesanse i baroka nastupio je u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini u okviru 26. manifestacije "Višnjićevi dani".

 

Umjetnički rukovodilac Ansambla Jelena Teofilović izjavila je prije sinoćnjeg nastupa da im je čast što nastupaju u zdanju kakvo je Eparhijski kulturni centar, te da su srećni što će prvi put podijeliti svoju muzičku interpretaciju sa bijeljinskom publikom, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Srednjevekovni repertoar sastoji se uglavnom od kompozicija anonimnih autora, ali trudimo se da izvodimo i nekolicinu pesama koje su nastale na našim područjima, a zapisale su ih starije kolege i izvodili umetnici poput Vere Zloković i Zorke Vasiljević. To su pesme viteštva, junaštva, pesme koje slave ljubav, dobrotu i plemenitost", naglasila je Teofilovićeva.

Ona je istakla da ansambl čini 10 članova koji, osim vokalne interpretacije, promovišu stare instrumente poput laute i zurle.

Predstavnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Bijeljine Ognjen Vujičić naveo je da su organizovanjem ovakvih koncerata željeli da održe vezu sa tradicijom, ali i da Bijeljincima predstave muzičke sastave kakve do sada nisu imali priliku da čuju.

"Društvu `Prosvjeta` ne manjka entuzijazma, ljudi i ideja i drago nam je da u publici vidimo i nastavnike i učenike koji će nastaviti da šire ideju `Višnjićevih dana`", rekao je on.

Vujičić je dodao da svijet danas izgleda drugačije nego 1902. godine kada je "Prosvjeta" osnovana, ali da odbori ovog društva u 50 mjesta u BiH i šire pomažu u promovisanju kulture i pravih vrijednosti.

Ansambl za ranu muziku "Vizantika" nastupio je do sada širom Srbije, u Republici Srpskoj, Italiji i Hrvatskoj.

Osnovali su ga tadašnji učenici Odsjeka za ranu muziku Muzičke škole "Josip Slavenski" iz Beograda.