VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija09/11/2019

SVEČANO OTVARANjE CIJELOG ISTOČNOG KRAKA KORIDORA 10

 

BEOGRAD, 9. NOVEMBRA /SRNA/ - Cijela dionica auto-puta na istočnom kraku Koridora 10 danas će biti otvorena za saobraćaj, a svečanosti će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Svečano će biti puštena u saobraćaj dionica od Proseka do Crvene Reke, čime će biti kompletiran auto-put od Niša do granice sa Bugarskom, kod Dimitrovgrada, dužine 86,8 kilometara.

Dionica će biti puštena u saobraćaj u 12.00 časova, saopšteno je ranije iz pres-službe predsjednika Srbije.

Sama dionica od Proseka do Crvene Reke duga je 22,5 kilometra i važi za najtežu jer je njome zaobiđena Sićevačka klisura.

Na toj trasi je i tunel Bancarevo, gdje je lijevi tunelski kanal morao da se produži, a ispostavilo se i da je neophodno izgraditi i galeriju u koju je ugrađeno 132 šipa i više od 10.000 metara kubnih betona.

Vrijednost izgradnje istočnog kraka procijenjena je na 476 miliona evra.

Istočni krak Koridora 10, koji je dug 86,8 kilometara, karakteriše 87 mostova, pet tunela, pet saobraćajnih petlji. Ugrađeno je 780.000 tona asfalta.

Ovaj krak Koridora 10 povezuje Nišavski i Pirotski okrug, Srbiju i Bugarsku, a od izuzetnog je značaja i kao tranzitni koridor za saobraćaj do centralne Evrope i Turske i dalje ka Bliskom istoku.

Vučić je ranije najavio da će do 1. decembra vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10 biti besplatna.