VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/11/2019

NAUČNA KONFERENCIJA POVODOM 500 GODINA GORAŽDANSKE ŠTAMPARIJE

 

ISTOČNO SARAJEVO, 9. NOVEMBRA /SRNA/ - Povodom velikog jubileja 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije, na Filozofskom fakultetu na Palama će danas biti održana naučna konferencija koja će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti filologije, teologije, filozofije, istorije i bibliotekarstva.

 

Konferenciju organizuju Filozofski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo i Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" iz Foče sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

U 9.30 časova biće svečano otvorena naučna konferencija koja će trajati do 19.00 časova, najavljeno je iz Filozofskog fakulteta.

Obilježavanje jubileja počelo je sinoć na Palama promocijom knjiga Goraždanske štamparije, a biće završeno sutra u Manastiru Svetog Georgija u Sopotnici, nakon Svete liturgije i svečanog evharistijskog slavlja na mjestu gdje je radila prva štamparija u BiH.

U Hramu Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici 1519. godine Božidar Goraždanin je osnovao prvu štampariju na ovim prostorima i drugu na Balkanu, odmah poslije cetinjske.

U ovoj štampariji, koju je Goraždanin prenio iz Venecije u Sopotnicu, štampane su ćirilične crkvene knjige do 1523. godine, kad je pod najezdom Turaka preseljena u Trgovište u Rumuniju.

Goraždanska štamparija ostavila je duboki pečat u razvoju srpske mudrosti i duhovnosti izražene kroz štampanje Služabnika /1519/, Psaltira /1521/ i Molitvenika /1523/.