VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija11/11/2019

TRAŽE POLA MILIONA KM DA ISPLATE PLATE

 

BANjALUKA, 11. NOVEMBRA /SRNA/ - Ministarstvo odbrane traži od Savjeta ministara u tehničkom mandatu pola miliona KM iz budžetske rezerve kako bi uspjelo da isplati plate zaposlenim, piše "Glas Srpske".

 

Iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu u obrazloženju navode da im sredstva nedostaju zbog efekta privremenog finansiranja i nemogućnosti da otkažu dio planiranih nabavki.

U obrazloženju se napominje da je u tekućoj godini došlo do izmjena načina obračuna osnovnog ličnog odbitka na osnovu izmjene zakona Republike Srpske, što je uzrokovalo povećanje koje nije planirano.

Iz Ministarstva navode da je na bazi postojećeg brojnog stanja, ukupan efekat na platama i naknadama procijenjen na 1,2 miliona KM u 2019. godini.

"To će u konačnom iznosu zavisiti od dinamike kretanja personala, s obzirom na to da je evidentan odliv vojnika po ličnom zahtjevu, a uzroci su vezani za materijalno stanje pripadnika i spoljne socijalne i ekonomske efekte na koje nemamo uticaja", dodaju iz Ministarstva.

Resor odbrane svake godine na raspolaganju ima 250 miliona KM, a skoro cjelokupan iznos odlazi na pokrivanje ličnih primanja.

U Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH zaposleno je ukupno 10.000 lica, od kojih 90 odsto vojnika i drugih vojnih lica.

U Ministarstvu finansija i trezora rekli su "Glasu Srpske" da u toku trajanja privremenog finansiranja Savjet ministara može donijeti odluku o rashodima koji nisu predviđeni budžetom iz prethodne godine na osnovu Zakona o finansiranju institucija BiH.