VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/11/2019

UJEDINITI SE OKO IDEJE OČUVANjA SRPSKE U IZVORNOM OBLIKU

 

BANjALUKA, 13. NOVEMBRA /SRNA/ - Rukovodstvo Prve SDS podržava zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i poručuje da svi treba da se ujedine o minimumu na koji Srpska ima pravo određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je ideja opstanka i očuvanja Republike Srpske u njenom izvornom obliku.

 

Prva SDS podržava zaključke Narodne skupštine koji će podstaći jačanje pozicije Republike Srpske i mogli bi da predstavljaju put jedinstva i razumijevanja vlasti i opozicije.

"Vlast i opozicija treba da budu jedinstveni po ovom pitanju i u Banjaluci i u Sarajevu. To dugujemo svima koji su stvorili ovu državu", saopšteno je iz Prve SDS.

Iz ove stranke ističu da Republici Srpskoj moraju biti vraćene sve nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma i očuvane one koje sada ima, kao i da Srpska treba da nastavi putem gdje se čuje glas njenih predstavnika koji za to imaju izborni legitimitet i legalitet.

Prva SDS posebno podržava inicijativu za ukidanje institucije visokog predstavnika za BiH /OHR/, navodeći da rad međunarodne zajednice posredstvom ovog tijela nije donio nikakav napredak.

"Umjesto da sprovode Dejtonski sporazum, kojim je jasno utvrđena nadležnost, teško su udarili na predstavnike Republike Srpske, zabranjujući im i osnovna ljudska prava, pa i pravo na rad. Osim pojedinaca, obrušili su se i na ustavnu poziciju Srpske, trudeći se da nas ponize u ustavno-pravnom sistemu BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Prve SDS napominju da su iz međunarodne zajednice, osim Republike Srpske koju su napadali, razočarali i države potpisnice Dejtonskog sporazuma, ne sprovodeći ono za šta su imali mandat, već nekakav duh Dejtona koji ne postoji u ustavnom poretku već je postao simbol za sve nelegalnosti i nelegitimnosti iza kojih se krio OHR, koji treba da ode iz BiH.

"Nama arhaični primjer protektorata ne treba", poručuju iz Prve SDS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, te donijela 20 zaključaka u kojima se, između ostalog, navodi da će reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva da potpisnici i svjedoci Dejtonskog sporazuma, kao i svi predstavnici međunarodne zajednice reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju tog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je protivna njegovim odredbama i principima, te da omoguće pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma.