VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/11/2019

USVOJENIM ZAKLJUČCIMA POZICIJA SRPSKE ZNATNO OJAČANA

 

BANjALUKA, 13. NOVEMBRA /SRNA/ - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je da je usvojenim zaključcima na posebnoj sjednici Narodne skupštine pozicija Srpske znatno ojačana i da će Vlada analizirati sve efekte prenesenih nadležnosti i shodno tome pokrenuti inicijative u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

 

Na novinarsko pitanje da li usvojeni zaključci idu ka izmjenama Ustava Republike Srpske, Golićeva je rekla da će Vlada preduzimati radnje s ciljem zaštite institucija Republike Srpske i procjene efekata koje su prenesene nadležnosti prouzrokovale Srpskoj.

"Posebna sjednica koja je održana na inicijativu klubova poslanika vladajućih stranaka bila je u funkciji odbrane Srpske i njenih institucija, te da se onemogući dalje prenošenje nadležnosti sa Srpske na zajedničke institucije", izjavila je Golićeva u Banjaluci.

Ona je podsjetila da usvojeni mehanizam koordinacije u BiH može funkcionisati, što znači da entiteti imaju svoju ustavnu nadležnost da donose strategije i zakone, te da zajedno idu ka EU.

"Nakon analize efekata svih prenesenih nadležnosti, procijeniće se u kojem smjeru treba da ide Republika Srpska", naglasila je Golićeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske u kojoj se navodi da institucije Republike Srpske imaju obavezu da insistiraju na dosljednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma, naročito Aneksa četiri - Ustava BiH.

Poslanici su juče rano ujutro usvojili zaključke vladajuće većine u kojima se ističe da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH.