VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti14/11/2019

OTKRIVANjE BISTE PROFESORA KOLJEVIĆA U BANjALUCI

 

ISTOČNO SARAJEVO, 14. NOVEMBRA /SRNA/ - Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, biće otkrivena danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića.

 

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik rekao je ranije Srni da su pripreme za otkrivanje biste trajale skoro godinu dana, a aktivnosti su tekle sporo zbog rješavanja administrativnih pitanja.

On je napomenuo da je Koljević bio jedan od najznačajnih srpskih šekspirologa, komparativista, teatrolog i priznati intelektuac, zbog čega je mjesto za bistu izabrano ispred Narodnog pozorišta.

"Naši prijatelji, donatori pomogli su da se ovaj posao završi. Bista profesoru Koljeviću bila je skoro 20 godina u podrumu zgrade Gradske uprave", rekao je Krajišnik.

On je istakao da je Koljević značajna ličnost u stvaranju Republike Srpske i da je svoj veliki intelektualni potencijal dao na raspolaganje srpskom narodu.

"Iako je njegov doprinos neadekvatno vrednovan, kao njegov prijatelj i saborac mogu reći da su se mnoge stvari pozitivno odvijale, zahvaljujući njegovom velikom doprinosu", rekao je predsjednik Asocijacije.

On je istakao da svi savremenici Koljevića mogu potvrditi da je riječ o jednoj prefinjenoj i intelektualnoj duši koja je rano otišla iako je mogla mnogo toga dati.

"Ovim želimo da se Koljeviću bar na neki način odužimo. Nakon otkrivanja biste u Narodnom pozorištu, biće organizovan prigodan program", rekao je Krajišnik.

Profesor doktor Nikola Koljević /1936—1997/ bio je profesor Filozofskog fakuleta u Sarajevu, a kao gostujući predavač radio je na univerzitetima u Mičigenu i Čikagu. Za srpskog člana Predsjedništva SR BiH izabran je 1990. godine, a od aprila 1992. godine bio je potpredsjednik Republike Srpske.

Otkrivanje biste najavljeno je za 12.00 časova.