VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/11/2019

MITRIĆ: KONCEPT I EDUKATIVNI SADRŽAJ FESTIVALA ISPUNILI MISIJU

 

ZVORNIK, 14. NOVEMBRA /SRNA/ - Koncept Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" koji u svom programu ima kratke dokumentarne filmove i u revijalnom dijelu dugometražne, kao i edukativni sadržaj, ispunio je svoju misiju, izjavio je direktor ove manifestacije Vitomir Mitrić.

 

Mitrić je sinoć na zatvaranju zvornikog dijela festivala istakao da je vrlo značajan i edukativni dio Festivala koji pravi kulturni most između gradova i među mladim ljudima sa sasvim novom spoznajom o filmu.

"Neki mladi ljudi sa kojima smo radili sada su u svijetu filma, a upravo ovaj festival ima i cilj da edukuje mlade", rekao je Mitrić Srni.

On je istakao da su edukativna predavanja bila posjećenija nego što se očekivalo, dok su mjesta za večernje projekcije izuzetno dobrih filmova bila popunjena, što govori u prilog činjenici da je publika izuzetno dobro prihvatila Festival.

Umjetnički direktor i selektor "Prvog kadra" Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da je dio Festivala u Zvorniku koji je održan u prethodna tri dana imao fantastičan početak sa filmom "Pijavice" na čijoj je premijeri bio specijalni gost Lazar Ristovski, kao i završnicu sa filmom "Ajvar" reditelja Ane Marije Rosi.

Ona je istakla da je, osim bogatog takmičarskog dijela festivala i pratećih sadržaja, važno istaći njegov edukativni segment.

"Održana je filmska škola `Prvog kadra`, a u okviru nje vrlo značajna masterklas predavanja filmske glume za polaznike dramskih sekcija u sredim školama, čime im je otvoren potuno novi pogled na film i glumu", rekla je Štifanićeva.

Ona je rekla da se ovogodišnji festival "Prvi kadar", nakon Zvornika, održava u Istočnom Sarajevu pod motom "Da ne vidi zlo!".

"Moto ovogodišnjeg festivala jednim dijelom inspirisan je narodnom izrekom, a drugim tematskim okvirima filmskih ostvarenja, sa zadatkom da kroz film, kao medijum i umjetnost, promoviše pozitivne vrijednosti i vrline", rekla je Štifanićeva.

Ona kaže da Festival i ove godine nastavlja sa misijom decentralizacije kulture i filmske umjetnosti, čime daje znatan doprinos razvoju filma i kinematografije u Republici Srpskoj i BiH, ostvarujući veličanstvenu misiju.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a manifestaciju su podržali grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, kao i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji Festivala su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i RTRS.