VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika14/11/2019

BROĆETA: ONI KOJI PIŠU ĆIRILICOM NISU POŽELJNI U FBiH

 

DRVAR, 14. NOVEMBRA /SRNA/ - Pokušaj SDP-a da se domogne srpskih pozicija u vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ nije ništa novo, ali Srbe u tom dijelu BiH treba da predstavljaju oni koje su birali istinski Srbi, rekao je delegat SNSD-a u Klubu Srba u Domu naroda u federalnom Parlamentu Goran Broćeta.

 

Broćeta je naveo da nema zvaničnu informaciju o tome sa kim je SDP razgovarao.

"Ako dobiju podršku SDA biće jasno da SDA ne želi u vlasti u FBiH one koji se potpisuju ćirilicom i koji bi se adekvatno borili za prava Srba, nego su im partneri i saradnici podobni koji se unazad 20 godina nisu potpisali ćirilicom", rekao je Broćeta za "Glas Srpske".

On je dodao da je vidljivo da SDA odbija da prihvati SNSD i na nivou BiH, te da se može očekivati svašta.

Sjednica federalnog Doma naroda zakazana je za danas, a Broćeta nije imao informacija da li će SDP pokušati da ponovo izabere šefa Kluba Srba, nakon što mu to nedavno nije pošlo za rukom.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović rekao je ranije za "Glas Srpske" da je odbio ponudu stranke da bude kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, ali i poručio da će stranka predložiti kandidata za sve četiri ključne fotelje koje pripadaju Srbima u FBiH.

On je naglasio da SDP ima osam delegata u Domu naroda, te da će uz podršku još četiri, koji nisu iz te stranke, predložiti kandidate za predsjednika Kluba Srba u Domu naroda, potpredsjednika tog doma, te potpredsjednika FBiH.

Klub Srba u federalnom Domu naroda čini pet delegata iz Livanjskog kantona, gdje je većinsko srpsko stanovništvo, od kojih su četiri sa Srpske liste i jedan iz Srpske napredne stranke, te osam iz SDP-a, dva iz Liberalne stranke BiH i po jedan iz redova HDZ-a BiH i SDA.