VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/11/2019

ZAUSTAVLJENE I POKRETNE STEPENICE

 

NjUJORK, 14. NOVEMBRA /SRNA/ - U sjedištu UN u Njujorku zaustavili su i pokretne stepenice u pokušaju da skrenu pažnju javnosti na nedostatak novca i velika dugovanja zemalja članica ove svjetske organizacije.

 

Prilaz pokretnim stepenicama u sjedištu UN ograđen je žutom trakom na kojoj piše - "Nisu u funkciji".

Prizor možda, na prvi pogled, i ne izgleda toliko bitno i važno, ali sigurno simbolizuje svu ozbiljnost finansijske krize sa kojom se ova organizacija suočava zbog toga što na desetine zemalja kasne sa godišnjom uplatom, piše portal "Indeks".

Generalni sekretar Antonio Gutereš rekao je da je ovo samo jedna od mjera štednje koju su UN uvele "zbog najveće finansijske krize sa kojom se svjetska
organizacija suočila u posljednjih deset godina".

UN su prestale da zapošljavaju i otkazale su službena putovanja i sastanke koji bi podrazumijevali plaćanje prekovremenog rada, a uz to se ograničavaju i troškovi grijanja i klimatizacije.

Ova svjetska organizacija je u najvećoj finansijskoj krizi u posljednjoj deceniji a, prema njihovim navodima, operativni budžet u manjku je za skoro 1,2 milijarde dolara zbog dugovanja pojedinih država, prenose mediji.

Za ovu godinu svoje doprinose uplatilo je svega 134 od 193 zemlje članice, pa je svjetska organizacija ove godine "kratka" za skoro 1,2 milijarde dolara, a najveći dužnici su SAD, Argentina, Brazil, Izrael i Iran.

Ovo nije prvi put da se UN, koje se ne mogu zaduživati i uzimati kredite, suočavaju sa manjkom novca na kraju godine. SAD kao najveći platiša UN, svoju obavezu obično uplaćuju u novembru, a za ovu i prethodne godine trenutno duguju najmanje 100 miliona dolara.

Komentarišući vijest o finansijskim problemima u ovoj svjetskoj organizaciji, predsjednik SAD Donald Tramp napisao je na svom Tviter profilu: "Neka plate sve zemlje članice, a ne samo SAD".

Manjku novca veoma doprinosi i činjenica da i neke druge zemlje sve češće odgađaju uplatu svojih obaveza.

Stručnjak za UN Ričard Gavan iz "Krizne grupe" smatra da ne postoji razlog za strah za budućnost UN, naglasivši da će i SAD na kraju ispuniti većinu finansijskih obaveza.