VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet15/11/2019

ASAD: NEĆEMO PRISTATI NA PODJELU ZEMLJE

 

DAMASK, 15. NOVEMBRA /SRNA/ - Sirijske vlasti i narod Sirijske Arapske Republike ni na koji način neće pristati na podjelu zemlje, izjavio je predsjednik Bašar El Asad.

 

On je rekao u intervjuu "Sputnjiku" da je Damask održavao kontakt sa Kurdima sa sjevera Sirije tokom sukoba u Siriji iako su mu bile poznate njihove bliske veze sa Vašingtonom.

Asad je rekao da su većinske Kurdske grupe na sjeveru Sirije zvanično obavijestile Damask da ne žele da se pridruže državnim oružanim snagama, ali da žele da zadrže svoje naoružanje.

"Pokušavamo da uvjerimo ove borce da se uključe u Sirijsku arapsku armiju u okviru sirijsko-ruske saradnje i borbe protiv turskih osvajača, što je ispravan i pravilan način da se povrati zemlja čiji su gubitak izazvali na sjeveru Sirije", rekao je Asad.

Sirijski predsjednik je rekao da Turska vjerovatno neće vratiti na sjever Sirije tri miliona sirijskih izbjeglica i da bi mogao da izbije "etnički sukob" ukoliko se to desi.

Asad je rekao da raspolaže informacijom da su SAD iskoristile terorističku grupu "Islamska država" kao "vojnu alatku" protiv Damaska.

On je dodao da će Sirija uložiti žalbu pred UN povodom plana Vašingtona da preuzme kontrolu nad sirijskom naftom, ali da ne vjeruje da će to donijeti rezultate.

"Nema Ujedinjenih nacija zato što nema međunarodnog prava. I tako, sve žalbe koje se ulažu pred UN ostaju u ladicama", rekao je sirijski predsjednik.