VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 17/11/2019

ERDELJANOVIĆ: DOBRA SARADNjA SA "PRVIM KADROM" I KINOTEKOM SRPSKE

 

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović najavljuje da će Kinoteka i "Prvi kadar" još više proširiti saradnju i inicirati nove projekte poput retrospekcije starih filmova o gradovima na prostorima Republike Srpske i BiH, nastalih u periodu od 1910. godine.

 

Razgovarao: Ognjen BEGOVIĆ

ISTOČNO SARAJEVO, 17. NOVEMBRA /SRNA/ - Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović obradovan je činjenicom da je Kinoteka, koja ove godine slavi 70 godina od osnivanja, dobitnik Plakete "Lik kneza Pavla", koju joj je dodijelio Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

"Kinoteka je centralna institucija zaštite filma i filmske građe u Srbiji koja, kao i naša država, može da se diči bogatstvom koje poseduje - a u posedu smo više od 100.000 filmova, nekoliko stotina hiljada fotografija i plakata iz filmova, portreta glumaca i režisera, dokumentacije iz istorije filma... Tu su i dijalog liste, scenariji, značajne biblioteke sa skoro 25.000 knjiga i časopisa, te kolekcije arhivskih predmeta iz istorije filma, koja obuhvata više od 4.000 eksponata, kao i više sala u kojima se redovno organizuju projekcije filmova", ističe Erdeljanović za Srnu.

On najavljuje da će u drugoj polovini ovog mjeseca biti objavljena i monografija Kinoteke, a početkom decembra biće postavljena stalna izložba u novoj zgradi ove svjetski poznate filmske kuće.

"Za nas je najznačajniji rad Arhiva, koji se nalazi u filmskom gradu na Košutnjaku - digitalna restauracija oko 100 najboljih srpskih filmova u prošlom veku. Već smo završili prvih deset filmova, te potpisali ugovor za deset novih", kaže Erdeljanović.

Prema njegovim riječima, uskoro će biti upriličena premijera filma "Nešto između" Srđana Karanovića, prije toga prikazan je "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, a slijedi "LJubavni slučaj" Dušana Makavejeva.

Erdeljanović ističe da je "Prvi kadar", kao vrlo značajna filmska manifestacija u Republici Srpskoj, BiH, ali i šire, prepoznao aktivnosti Jugoslovenske kinoteke na zaštiti filmskog fonda, bogaćenju arhiva i edukaciji.

On naglašava da mu je najveće zadovoljstvo kada on ili njegove kolege otkriju neki novi film, ističući da Arhiv Kinoteke ima bogatu kolekciju zapaljivih /nitratnih/ filmova i malo-malo pa se nađe neki novi koji do sada nije bio identifikovan i ispostavi da je to jedina kopija na svijetu.

"Tako smo pronašli čak sedam izgubljenih mađarskih igranih filmova, mnogo italijanskih, francuskih, nemačkih, američkih, a upravo sada se u Parizu radi i završava restauracija jednog od najvećih filmova svih vremena, velikog spektakla `Napoleon` iz 1927. godine, Abela Gansa.U kopiji koju poseduje Kinoteka ima više od sedam minuta materijala koji nema niko sem nas i to je najvažnije za sveobuhvatnu restauraciju", naglašava Erdeljanović.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović nada se da će Kinoteka i "Prvi kadar" još više proširiti saradnju i inicirati nove projekte poput retrospekcije starih filmova o gradovima na prostorima sadašnje Republike Srpske i BiH, nastalih u periodu od 1910. godine.

To je period od dolaska austrougarskog cara Franje Josifa u Sarajevo, pa do njemačke okupacije tog grada 1941. godine, a ti filmovi su prikazani 12. novembra u Zvorniku na "Večeri laureata", u okviru 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar".

On smatra da bi "Prvi kadar", osim njegovanja i promocije dokumentarnog i kratkog igranog filma, u budućnosti trebalo da pokloni pažnju i zaboravljenim filmskim remek-djelima i njihovim čuvenim autorima.

"Što se tiče saradnje sa Kinotekom Republike Srpske, ona traje veoma dugo i veoma je plodna i sadržajna, a je se sa posebnom radošću sećam bivšeg direktora Milovana Pandurevića, koji je nedavno otišao u više nego zasluženu penziju zbog svega što je učinio na polju zaštite filmske građe i kinematografije uopšte", naglašava Erdeljanović.

On napominje da je ta bratska i profesionalna saradnja nastavljena i sa novim direktorom Snježanom Lalovićem, poznatim novinarom i režiserom.

Prema njegovim riječima, malo se zna da je Jugoslovenska kinoteka više značajnih srpskih filmova prikazala na Palama, u Republici Srpskoj, nego u Srbiji, a ne treba zaboraviti ni brojna predavanja, izložbe i filmske kampuse.

On podsjeća na gostovanja u kampusima na Palama i u Trebinju režisera poput Slobodana Šijana, Zdravka Šotre, Đorđa Kadijevića, Lordana Zafranovića, Gorana Radovanovića i drugih koji su znanje i iskustvo nesebično podijelili sa studentima ne samo iz Republike Srpske, već i Crne Gore.

Erdeljanović vjeruje da će saradnja Jugoslovenske kinoteke i Kinoteke Republike Srpske, na bazi proklamovane politike decentralizacije kulture, biti intenzivirana i u ostalim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj, a posebno u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini, Višegradu i Zvorniku.

Savjet 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" donio je odluku da Plaketa "Lik kneza Pavla" za doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture bude dodijeljena Jugoslovenskoj kinoteci - nacionalnom filmskom arhivu.

Povod je obilježavanje 70 godina od osnivanja ove značajne filmske ustanove.