VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti20/11/2019

OPSTANAK REPUBLIKE SRPSKE - USLOV ZA RJEŠAVANjE SRPSKOG PITANjA

 

ISTOČNO SARAJEVO, 20. NOVEMBRA /SRNA/ - Zaključci u vezi sa Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske na neki način korespondiraju obilježavanju datuma potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, jer je svaka godišnjica prilika da se pogleda šta se dešava sa ovim sporazumom, izjavio je Srni pravni ekspert Radomir Lukić.

 

Činjenica je, kaže on, da je 24 godine od zaključivanja Dejtonskog sporazuma mnogo toga izmjenjeno na način koji nije bio predviđen Ustavom BiH i ustavnima njenih federalnih jedinica.

"Mnogo toga je bilo na suprotan način, pod onim čega ne sme da bude u modernim i demokratskim zemljama, pod pritiskom koji je bio usmeren na vršioce najviših državnih funkcija, mnogo toga je bilo i pod istim takvim pritiskom na unutrašnjem razjedinjavanju političkih snaga, posebno u Republici Srpskoj", istakao je Lukić, koji je učesnik pregovora u Dejtonu.

Međutim, istakao je on, i pored svega toga ostaje činjenica da je "Dejtonski mirovni sporazum uspostavio onu strukturu BiH kakva jedino može nju da očuva kao državu u njenom teritorijalnom i političkom uređenju".

Prema njegovim riječima, svaki drugi pokušaj koji bi vodio ka ukidanju Republike Srpske, promjeni njenog imena morao bi da izazove reakcije srpskog naroda, jer srpsko pitanje na Balkanu još nije riješeno.

"Mi smo svjedoci činjenice da je srpski narod iz Hrvatske protjeran kao faktor koji remeti, uz prećutnu saglasnost, a ponekad i otvorenu nekih zapadnih zemalja, da je Srbiji oduzeto ono što predstavlja njeno istorijsko sjedište, a to je Kosovo - takođe nasilnim putem i protivno normama međunarodnog javnog prava i srpsko pitanje je ostalo otvoreno", rekao je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Lukić je napomenuo da jedan element njegovog djelimičnog rješavanja jeste Republika Srpska čiji je opstanak uslov za dalje rješavanje srpskog pitanja.

"U svakom slučaju BiH u drugačijoj strukturi, osim sadašnje, ne može da postoji i svaki dalji pokušaj razvodnjavanja ovog rješenja da je to država dva entiteta i tri konstitutivn naroda vodiće njenom direktom nestanku", upozorio je on.

Ove godine navršava se 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.