VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika21/11/2019

POLITIKA PREMA RUSIJI OSTAJE ISTA

 

BEOGRAD, 21. NOVEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom špijunske afere, da neće biti promijenjena politika Srbije prema Rusiji, koja se doživljava kao bratska zemlja.

 

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sjednice rekao da snimak na kojem se vidi kako ruski obaveštajac daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila srpska agencija, ali da je Vojno-bezbjednosna agencija /VBA/ upoznata o tome.

Snimak je, kaže, sačinjen 24. decembra 2018. godine i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije, čiji su inicijali Z.K, prenosi RTS.

On je dodao da je Z.K. bio objekat nadzora srpskih službi bezbjednosti, te da se taj susret dogodio u Zemunu oko 18.00 časova.

Vučić je rekao da Kleban, koji je bio na funkciji pomoćnik izaslanika odbrane, više nije u Srbiji, kao i da su u više navrata dokumentovani Klebanovi susreti sa pripadnicima Vojske Srbije.

"Samo sa Klebanom 10 kontakata je dokumentovano, imamo i foto, audio i video-dokumentaciju da je davao novac. Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti", naveo je Vučić.

On je dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom ove afere upitao samo "zašto?".

"Nisam video logiku u svemu ovome", rekao je Vučić i dodao da je siguran da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije bio obaviješten o djelovanju Klebana.

On je istakao da se ne zaboravlja sve što su Putin i Rusija učinili za Srbiju i podsjetio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, nije glasala protiv interesa te zemlje i da ničim ne ugrožava prijateljstvo.

Vučić je ponovio da Srbija ostaje vojno neutralna i da neće u NATO.

On je naglasio da je Srbija već dugi niz godina suočena sa snažnim djelovanjem obavještajnih aktivnosti brojnih zemalja - u jednoj grupi su najrazvijenije zemlje, a u drugoj zemlje regiona.

"To znači da postoje brojne agencije drugih zemalja koji provode svoje delovanje na teritoriji Srbije sa dva cilja - prikupljanje značajnih obaveštajnih podataka kako bi mogli da utiču ili da promene politiku Srbije u određenim segmentima, a drugo je potpuno sagledavanje obaveštajnih kapaciteta Srbije radi izgradnje sopstvenih kapaciteta kako bi kapaciteti Srbije bili smanjeni", naveo je on.

Prema Vučićevim riječima, Srbija je ojačala mjere svoje kontraobaveštajne zaštite i sada koristi znatno sofisiticiranije mjere.

"Naše mere su pojačane i želim da posebno pohvalim Bezbednosno-informativnu agenciju /BIA/ i VBA koje su u sadejstvu uspevale da osujete najznačajnija ofanzivna delovanja različitih agencija", napomenuo je Vučić.

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koju je sazvao Vučić, održana je večeras u zgradi Predsjedništva Srbije.