VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/11/2019

O SITUACIJI U ZAVODU U PAZARIĆU NAKON UTVRĐIVANjA SVIH ČINjENICA

 

SARAJEVO, 22. NOVEMBRA /SRNA/ - Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH oglasiće se povodom situacije u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić nakon što nadležni organi utvrde sve relevantne činjenice.

 

Iz Institucije ombudsmana saopšteno je da u ovom momentu ne mogu odgovarati na medijska pitanja o situaciji u Zavodu zbog zaštite najboljeg interesa djeteta, kao i digniteta zaposlenih.

Povodom objavljivanja uznemirujućih fotografija na kojima su prikazani korisnici usluga Zavoda, ombudsmani BiH za ljudska prava juče su posjetili ovu ustanovu gdje ih je direktor informisao da nadležni inspekcijski organi završavaju nadzor nad radom ove ustanove, kao i da je za 4. decembar zakazana tematska sjednica Parlamenta FBiH.

Iz Institucije ombudmana podsjećaju da su prošle godine sačinili specijalni izvještaj o stanju prava lica sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u BiH i tom prilikom obišli sve ustanove socijalne zaštite u BiH, kao i ustanove u kojima su hospitalizovana lica sa mentalnim poremećajima, uključujući i Zavod u Pazariću.

"Tokom obilaska razgovarano je sa rukovodstvom ustanova i bolnica, sa korisnicima i pacijentima, a svi utisci i utvrđene činjenice detaljno su opisani u izvještaju. U ovom dokumentu su nadležnim organima i ustanovama upućene konkretne preporuke u skladu sa osnovnim principima predviđenim međunarodnim standardima, a sve s ciljem unapređenja položaja ovih lica", navodi se u saopštenju.

Ombudsmani BiH su u specijalnom izvještaju ukazali na određene zabrinutosti koje treba da budu hitno predmet razmatranja nadležnih tijela zbog stepena njihovog uticaja na kvalitet funkcionisanja ustanova.

"Ombudsmani BiH i dalje stoje iza nalaza iznesenih u specijalnom izvještaju, koji ujedno predstavljaju i stav smbudsmana, a tiču se situacije i problema sa kojima se susreće Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić", navedeno je u saopštenju.

Šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece, u Zavodu Pazarić iznijela je na konferenciji za novinare poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić.

Na fotografijama i video-snimcima koji su dostavljeni medijima vide se djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.