VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/11/2019

GRAĐANI ĆE I DANAS PROTESTOVATI ISPRED ZGRADE VLADE FBiH

 

SARAJEVO, 22. NOVEMBRA /SRNA/ - Građani Sarajeva okupiće se i danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH /FBiH/ u znak protesta zbog uznemirujućih fotografija iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, tražeći da Vlada hitno reaguje na dešavanja u ovoj ustanovi.

 

Građani koji su i juče protestovali najavili su da će se okupljati svakog dana u podne do ispunjenja njihovih zahtjeva, prenose federalni mediji.

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Vlade FBiH na kojoj bi trebalo da bude razmatrana i informacija o tretmanu štićenika Zavoda Pazarić.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić zatražio je od resornih ministarstava informaciju o stvarnom stanju u ovom Zavodu.

Protestna okupljanja uslijedila su nakon što je poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić na konferenciji za novinare iznijela šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.