VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo05/12/2019

MUP-u SRPSKE DOSTAVLJENA IMENA LICA KOJA SE VRAĆAJU IZ SIRIJE

 

SARAJEVO, 5. DECEMBRA /SRNA/ - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je da je danas dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske spisak imena lica čiji se povratak sa stranih ratišta u BiH očekuje narednih dana.

 

"Sticajem okolnosti, poklopilo se da je šef za borbu protiv terorizma bio u Sarajevu i lično sam mu predao", rekao je Mektić novinarima, navodeći da nije znao da MUP Republike Srpske nema ta imena.

On je istakao da ne vidi nijedan problem da sve bezbjednosne agencije u BiH, uključujući MUP Srpske, imaju taj spisak.

Mektić je potvrdio da je u grupi čiji se povratak sa sirijskog ratišta ovih dana očekuje devet lica za kojima su raspisane međunarodne Interpolove potjernice i koja će odmah po dolasku biti uhapšena i predata Tužilaštvu jer im je već određen pritvor.

S obzirom na to da će među povratnicima sa sirijskog ratišta biti i žene i djeca, Mektić je rekao da se ne može isključiti situacija da i žene imaju veze sa terorističkim organizacijama.

"Zbog toga je bitno razmijeniti informacije sa bezbjednosnim agencijama, jer ta lica kada uđu u BiH imaju potpunu slobodu kretanja. Ne možete svom državljaninu ograničiti kretanje, može sutra doći na bilo koji dio teritorije BiH i počiniti teroristički akt", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, kad bi se tako nešto dogodilo u Banjaluci, tada bi MUP Srpske komotno mogao reći da je letitimisao tu osobu, ali da nije znao da je prijetnja.

Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu rekao je da se danas i sutra vrše završne pripreme za prihvat prve grupe povratnika, ali nije mogao precizirati da li će oni u BiH stići u subotu, 7. decembra, jer postoji mogućnost da se nešto u zadnjem moentu promijeni.

On je naveo da žene i djeca, od kojih nijedno od rođenja nije vakcinisano, dolaze iz kampova u kojima je vrlo loša situacija i da će zbog neuhranjenosti, bolesti i isrcpljenosti biti podvrgnuti zdravstvenim pregledima.

Govoreći o turskom državljaninu Fatihu Keskinu koji je uhapšen u Bihaću, Mektić je ukazao na činjenicu da je on među licima kojima je Turska poništila putne isprave.

"Mi se ne možemo miješati u unutrašnje stvari Turske. Imamo sada osobu u BiH koja nema važeću putnu ispravu, nemamo mu na osnovu čega odobriti dalji boravak", rekao je Mektić.

On je dodao da Keskin zaštitu svojih prava može zatražiti kroz prvostepeni i drugostepeni upravni postupak, kao i na Sudu BiH.