VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika06/12/2019

REDOVNA SJEDNICA 18. DECEMBRA

 

SARAJEVO, 6. DECEMBRA /SRNA/ - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi 18. decembra da održi redovnu sjednicu, prvu nakon konstitutivne sjednice održane 6. decembra prošle godine.

 

Među predloženim tačkama dnevnog reda je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je 31. jula, preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji je tražio da prethodno bude formiran Savjet ministara, budžet institucija BiH za 2019. godinu.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom na to da do sada nije usvojen budžet za 2019. godinu, institucije BiH i međunarodne obaveze BiH finansirane su na osnovu odluka Savjeta ministara u tehničkom mandatu o privremenom finansiranju.

Najveći broj tačaka dnevnog reda odnosi se na davanje saglasnosti za ratifikaciju ugovora i sporazuma za finansiranje više infrastrukturnih i drugih projekata u BiH ukupno vrijednih stotine miliona KM.

Iz Parlamentarne skupštine je saopšteno da postoji mogućnost uvrštavanja u dnevni red i drugih materijala za čije razmatranje do sjednice Doma treba budu ispunjeni uslovi.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, čije je imenovanje Predstavnički dom juče potvrdio, najavio je mogućnost da do te sjednice, nakon što obavi potrebne konsultacije sa političkim partijama, predloži parlamentu na potvrđivanje imena ministara i zamjenika ministara za novi sastav Savjeta ministara.