VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo08/12/2019

SPRIJEČENA GRADNjA CRKVE U KOPRU, GRADONAČELNIK POLARIZUJE DRUŠTVO

 

KOPAR, 8. DECEMBRA /SRNA/ - Gradnja srpske pravoslavne crkve u Kopru stopirana je zbog odluke novog gradonačelnika Aleša Bržana, za koga u Savezu Srba u Sloveniji kažu da diže tenziju između dva naroda i polarizuje društvo.

 

Sveštenik u Kopru Dejan Mandić je naveo da parcela, gdje treba da se gradi hram, ima građevinsku dozvolu, ali ne i dozvolu za sakralni objekat, te da je 90 odsto papirologije završeno.

Gradnja je, dodao je on, stopirana prošle godine poslije promjene gradonačelnika.

"Novi gradonačelnik na sve naše molbe mesecima govori `videćemo`, ali nas zapravo politički povezuje sa bivšim gradonačelnikom, što nam otežava da dobijemo dozvolu za početak gradnje", istakao je Mandić.

On je naveo da je Bržan predložio mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju da SPC i Islamska zajednica daju zemljišta gradu, a da će on naći novi prostor koji će dijeliti dvije vjeroispovesti, ali da su to odbili.

"Planiramo još jedan sastanak mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija sa gradonačelnikom Kopra Alešom Bržanom", kaže Mandić.

Mandić je istakao da vjernici poštuju to što je bivši gradonačelnik Boris Popović uradio za njihovu zajednicu i imao razumijevanja za prijedlog da se gradi hram, te predložio lokaciju za hram na ulasku u grad iz pravca LJubljane.

Cijeli proces kupovine bio je legalan — raspisan je opštinski tender i zemljište je kupio ktitor hrama Mladen Milanović Kaja iz Republike Srpske i poklonio ga crkvi.

On je napomenuo da više od 40 godina Srpska pravoslavna crkva u Kopru iznajmljuje Rimokatoličku crkvu za bogosluženja i da se postavlja pitanje šta će se desiti ukoliko im taj prostor zatreba.

"Pričali smo i sa predstavnicima Ruske ambasade u LJubljani, koji nam daju bezrezervnu podršku", naglasio je Mandić.

Nenad Dimitrijević iz Saveza Srba u Sloveniji tvrdi da Bržan diže tenziju između dva naroda i da zapravo polarizuje društvo, navodeći primjer da su u Kopru do njegovog dolaska na vlast veoma lijepo živeli zajedno pripadnici islamske, rimokatoličke i pravoslavne vjere.

Prema njegovim riječima, radi se o zlonamjernom pojedincu i njegovim saradnicima, a ne o sukobu unutar dvije crkve, prenio je Sputnik.

Posljednji popis, dodao je Dimitrijević, bio je 2003. godine, a procjene Saveza Srba u Sloveniji su da ih ima između 200.000 i 250.000.