VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura09/12/2019

OTVORENA IZLOŽBA O MILUTINU MILANKOVIĆU

 

NOVI GRAD, 9. DECEMBRA /SRNA/ - U gradskoj galeriji u Novom Gradu danas je otvorena izložba o Milutinu Milankoviću, koju je Savez inovatora Republike Srpske organizovao povodom 140 godina od rođenja ovog srpskog naučnika.

 

Generalni sekretar Saveza inovatora LJubiša Pašić rekao je da je izložbena postavka do sada bila u 14 lokalnih zajednica, te da je planirano da do kraja iduće godine bude u svim gradovima Srpske.

"Izložba je album stvaralaštva i naučnih dostignuća Milankovića. On je uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina jedan od srpskih velikana. Za razliku od Tesle i Pupina, za Milankovića se malo zna u njegovom narodu", naveo je Pašić.

Profesor fizike u novogradskoj Gimnaziji "Petar Kočić" Branko LJepoja istakao je da je Milanković bio svestran naučnik koji je objedinio brojne naučne discipline i spojio ih sa matematikom.

"Rezultat toga je njegovo životno djelo `Kanon osunčanja zemlje i njegova primjena na problem ledenih doba`", rekao je LJepoja.

Izložbena postavka sa 28 postera na kojima su prikazani djelo i dotignuća ovog srpskog naučnika biće u Novom Gradu do 20. decembra.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić rekao je da je izložba rezultat saradnje sa Savezom inovatora Republike Srpske.

"Nadam se da će ova saradnja biti nastavljena. Izložba je dio kulturnih manifestacija organizovanih ovog mjeseca u našem gradu", napomenuo je Babić.

Milanković /1879-1958/, koji je bio akademik i profesor Univerziteta u Beogradu, autor je niza naučnih radova iz matematike, klimatologije, astronomije, geologije, geofizike, geografije i građevinarstva.

U svijetu je ostao poznat kao autor astronomske teorije klimatskih promjena kojom je objasnio misteriju ledenog doba.

Ovog srpskog velikana nauka je svrstala u sam vrh vodećih umova 20. vijeka.

Njegovo ime nosi po jedan krater na Mjesecu i Marsu, kao i jedan planetoid.