VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti09/12/2019

GLASANjE ČETVRTKOM - 500 FUNTI "POLOG"

 

LONDON, 9. DECEMBRA /SRNA/ - Na britanskim parlamentarnim izborima u četvrtak, 12. decembra, pravo glasa ima oko 30 miliona stanovnika, a 3.322 kandidata u trci su za poslanička mjesta.

 

Po britanskom većinskom izbornom sistemu, osoba koja u jednom krugu osvoji najviše glasova u izbornoj jedinici postaje njen predstavnik u parlamentu.

To u praksi znači da nema drugog kruga i da se može ući u parlament i sa tridesetak odsto glasova.

Kandidati u Velikoj Britaniji moraju dati polog od 500 funti, a neće ih dobiti nazad ako ne osvoje bar pet odsto glasova.

Kako propisuje britanski izborni sistem, U Engleskoj postoje 533 izborne jedinice, 59 je u Škotskoj, 40 u Velsu i 18 u Sjevernoj Irskoj.

Geografske veličine jedinica variraju zavisno od toga jesu li u urbanom ili ruralnom području, ali u prosjeku obuhvataju 70.000 stanovnika.

Na prošlim izborima 2017. pravo glasa imalo je 47 miliona birača, a odazvalo ih se 32 miliona ili 69 posto.

Na parlamentarne izbore glasači izlaze četvrtkom od 1935. godine, a sve do 2011, kada je to propisano i zakonom, to je bila samo tradicija.

Sada se po zakonu /redovni/ izbori moraju održati prvog četvrtka u maju svake pete godine.

Za raspisivanje prijevremenih izbora potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Kako kaže statistika, Britanija od 1923. nije imala izbore u decembru i moguće je da će odziv biti manji zbog zime, kraćeg dnevnog svjetla i priprema za Božić.

Konzervativci premijera Borisa Džonsona favoriti su na izborima, pokazuju ankete, dok se laburisti nadaju preokretu u "zadnji čas".