VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura10/12/2019

MIRJANI KARANOVIĆ "DOBRIČIN PRSTEN" ZA ŽIVOTNO DJELO

 

BEOGRAD, 10. DECEMBRA /SRNA/ - Ugledna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno djelo "Dobričin prsten" pripala je istaknutnoj glumici Mirjani Karanović.

 

Karanovićeva je postala 32. laureat ovog najvišeg glumačkog priznanja u Srbiji, javio je RTS.

U konkurenciji za nagradu bilo je osam istaknutih glumica i glumaca, a, osim Karanovićeve, nominovani su i Saša Torlaković, Radmila Živković, Tihomir Stanić, Gordana Đurđević Dimić, Rade Šerbedžija, Branislav Lečić i Miodrag Krivokapić.

Sedmočlani žiri odluku je donio tajnim glasanjem, i to većinom glasova.

U žiriju su bili Svetlana Bojković, jedna od prethodnih dobitnica, Vida Ognjenović, predsjednik žirija, te Nada Šargin, Boris Isaković, Goran Marković, Vojin Ćetković i Dragan Bjelogrlić.

Podršku dodjeli ove nagrade dali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, te Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Termin i mjesto uručenja zlatne kopije prstena biće naknadno saopšteni.

"Dobričin prsten" nagrada je koja se dodjeljuje vrhunskim glumcima za životno djelo, a dobila je ime po glumcu Dobrici Milutinoviću.

Nagradu dodjeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Nagrada je u vidu prstena, identičnog onom koji je 1937. dobio Dobrica Milutinović kao nagradu povodom 40 godina rada.

Nagradu tradicionalno pravi Zlatara "Majdanpek", a uz nju se dodjeljuje i unikatna diploma na pergamentu rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i plaketa sa likom Dobrice Milutinovića, za čiju je izradu zaslužan vajar Voja Soldatović, koju dobitniku nagrade dodjeljuje Pozorište "Dobrica Milutinović" iz Sremske Mitrovice.