VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/12/2019

POZIV NOVINARIMA DA POTPISIMA PODRŽE ASANŽA

 

BEOGRAD, 10. DECEMBRA /SRNA/ - Grupa novinara i novinarskih organizacija iz različitih zemalja počela je sa prikupljanjem potpisa za podršku i odbranu osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, koji se nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji i kojem prijeti izručenje SAD, procesuiranje prema Zakonu o špijunaži i 175 godina kazne zatvora.

 

Pismo podrške potpisao je i predsjednik Udruženja novinara Srbije /UNS/ Vladimir Radomirović, kao i 450 novinara iz najmanje 55 država.

U pismu se navodi da postupak koji se vodi protiv Asanža predstavlja opasan presedan za novinare, medijske organizacije i slobodu štampu u cijelom svetu i izražava se zabrinutost zbog njegovog pritvaranja i optužbe za špijunažu, saopšteno je iz UNS-a.

Ukoliko američka vlada procesuira Asanža zbog objavljivanja tajnih dokumenata, piše u pismu, to može postati praksa kojom vlade mogu da gone novinare.

U pismu se dodaje da optužbe za špijunažu osoba koje objavljuju materijale na osnovu prijava uzbunjivača treba da zabrinu svakog novinara i izdavača.

Novinari koji su pokrenuli podršku Asanžu pozivaju kolege da im se pridruže i potpišu tu izjavu.