VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/12/2019

OBILJEŽAVANjE 95 GODINA OD PODIZANjA SPOMENIKA KRALJU PETRU MRKONjIĆU

 

MRKONjIĆ GRAD, 13. DECEMBRA /SRNA/ - U Mrkonjić Gradu danas će biti obilježeno 95 godina od podizanja spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Mrkonjiću, po kojem je ova opština i dobila naziv.

 

Biće služen parastos, a delegacija opštine položiće cvijeće na spomenik.

U ime organizatora - opštine Mrkonjić Grad, Slobodan Ćoćkalo rekao je Srni da na ovaj način odaju počast kralju po kojem je Mrkonjić Grad 2. februara 1925. godine zvanično dobio naziv.

"Kralj Petar je ratovao na ovim prostorima u Bosansko-hercegovačkom ustanku, odnosno u nacionalnom pokretu oslobođenja Srba od osmanske vlasti. Zahvalni narod Mrkonjić Grada podigao mu je spomenik u znak sjećanja na njegovo učešće u buni", kaže Ćoćkalo.

On je objasnio da su ovu ceremoniju pomjerili dan ranije zato što će danas i Kulturno-umjetničko društvo "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" proslaviti svoju krsnu slavu Svetog Andreja Prvozvanog, kao i 30 godina rada.

Spomenik je 14. decembra 1924. godine otkrio izaslanik kralja Petra Prvog Karađorđevića vojvoda Janko Vukotić.

Dva puta je rušen. Prvi put su ga 1941. godine srušile ustaše uz pomoć Nijemaca. Obnovljen je 1990. godine, da bi ga 10. oktobra 1995. godine porušili pripadnici oružanih snaga Hrvatske i HVO-a, za vrijeme okupacije Mrkonjić Grada.

Spomenik kralju Petru Mrkonjiću ponovo je obnovljen 1996. godine, nakon povratka stanovništva iz izbjeglištva.