VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/12/2019

KOVIĆ: SRPSKI NAROD NEMA VIŠE VREMENA ZA IDENTITETSKE EKSPERIMENTE

 

BIJELJINA, 12. DECEMBRA /SRNA/ - Srpski istoričar Miloš Ković poručio je na večerašnjem predavanju u Eparhijskom centru u Bijeljini da je došlo vrijeme da se srpski narod oslobodi od zapadne paradigme i da prestane da gleda na sebe očima Engleza, Nijemaca i Francuza, da se sagleda kao zavjetni narod čije je utemeljenje Srpska pravoslavna crkva /SPC/.

 

Govoreći o temi "Crkva kao čuvar istorijske i nacionalne svijesti", Ković je rekao da je srpski narod, kakav je uobličila SPC, bio zajednica vjere, ili zavjetna zajednica.

"Na ovoj generaciji i generaciji naše dece i unuka je da se obnovi zavetna ideja oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda, koji je izdeljen i između kojeg su povučene krvave granice, protiv njegove volje", ocijenio je Ković.

On je poručio da srpski narod nema više vremena za identitetske eksperimente, ni da se koleba u svojoj srži, navodeći da to mora biti srpski i pravoslavni identitet.

Večerašnje izlaganje dio je ciklusa predavanja koja uoči Božića organizuje Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa Fotija.