VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/12/2019

POČINjU "DANI VOJINA KOMADINE"

 

ISTOČNO SARAJEVO, 13. DECEMBRA /SRNA/ - Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu će danas i sutra organizovati manifestaciju "Dani Vojina Komadine" u okviru koje će biti održan prvi naučni skup "Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu".

 

Otvaranje manifestacije predviđeno je za danas u 13.30 časova u sali Muzičke akademije, dok su izjave za novinare planirane za 13.00 časova, najavljeno je iz Akademije.

Tokom dva dana manifestacije biće održana predavanja iz oblasti muzikologije, muzičke pedagogije, muzičke teorije i izvođaštva.

Večeras u 19.30 časova biće održan koncert na kojem će biti promovisan kompakt disk "Tražim pomilovanje", vokalni opus za glas i klavir Vojina Komadine, a na koncertu će nastupiti sopran Klaudija Krkotić i pijanista Sonja Radojković.

Sutra u 12.00 časova biće promovisana knjiga "Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika", autora Valentine Dutine i Ivane Cerović.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kraljevini Jugoslaviji, a rano djetinjstvo proveo je u Baru, Kotoru, Bihaću i Sremskoj Kamenici, gdje je njegov otac službovao kao oficir. Od 1941. godine porodica se nastanjuje u Beogradu koji im postaje trajnija destinacija.

Srednju muzičku školu "Stanković" završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine.

Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Komadina je za stvaralački rad dobio veliki broj nagrada i priznanja - još kao student dobito je nekoliko nagrada, a nagrađivana su njegova djela različitih žanrova - od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.

Vojin Komadina bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.