VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/12/2019

PREDSTAVLJEN ROMAN "NA KRAJU POVORKE - SAHRANjIVAČ"

 

ZVORNIK, 13. DECEMBRA /SRNA/ - U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci večeras je predstavljen roman "Na kraju povorke - sahranjivač" autora Željka T. Kovačevića iz Tuzle.

 

Roman je objavljen u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Tuzle i "ASoglasa" iz Zvornika.

Kovačević je rekao da je ovo njegov treći roman, odnosno trilogija rasuta u vremenu od Osmanskog carstva, preko dva svjetska rata, do vremena socijalizma.

"U prvom romanu `Nova koža` opisano je Osmansko carstvo i život našeg naroda u vrijeme Turaka, drugim romanom `Ankina rana` obuhvaćeno je vrijeme dva svjetska rata, a trećim romanom `Sahranjivač` period nakon Drugog svjetskog rata i vrijeme komunizma i socijalizma", pojasnio je Kovačević.

Ističući da su njegovi romani zasnovani na istinitim pričama, Kovačević je rekao da prethodno istražuje arhivsku građu i čita novine iz perioda koji opisuje.

Recenzent knjige Stanislav Tomić smatra da je lajt-motiv romana "Na kraju povorke - sahranjivač" odnos osvete i kazne, odnosno zločina.

On kaže da je u knjizi zastupljena i tema stigme, odnosno obilježavanja ljudi zbog prošlosti, u ovom slučaju čak ne lične prošlosti subjekta romana, nego prošlosti njegovih predaka.

Tomić je dodao da se u romanu zaista može vidjeti kako se istorija prelama u prizmi ličnosti i kako ličnost podnosi sve te događaje na ovim prostorima.

Član Udruženja književnika Republike Srpske Senahid Nezirović, koji je i književni kritičar, naglasio je da Kovačević ovom knjigom ispunjava plemenitu misiju savremenog pisca srpske književnosti.

Predstavnik "ASoglasa" i izdavač Dejan Spasojević rekao je da Kovačevićev roman predstavlja ozbiljan književni poduhvat koji je kandidovan za NIN-ovu nagradu.

Spasojević je izrazio nadu da će roman "Na kraju povorke - sahranjivač" imati uspjeha u ne maloj konkurenciji.