VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/12/2019

PROMOVISANA KNjIGA "BEČKA SVJEDOČENjA"

 

BILEĆA, 13. DECEMBRA /SRNA/ - U Bileći je večeras promovisana knjiga "Bečka svjedočenja" autora Mihajla Vujovića, menadžera ove opštine.

 

Riječ je o dokumentarnoj prozi pisanoj u periodu autorovog boravka u diplomatskoj misiji u Austriji.

Vujović je rekao novinarima da je knjiga pisana tokom šest godina i da obuhvata dug vremenski period, od 16. vijeka do današnjih dana.

"Knjiga obuhvata nekoliko cjelina - istorijski dio, iskustvo iz multilateralne i bilateralne diplomatije, te osnivanje Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ `Prosvjeta` u Austriji jer sam imao zadovoljstvo i čast da budem imenovan kao povjerenik glavnog odbora `Prosvjete` za Austriju", naveo je Vujović.

On je dodao da je odbor "Prosvjete" u Austriji postao najznačajnije srpsko društvo u ovoj zemlji, na šta je posebno ponosan.

Na večerašnjoj promociji o knjizi su govorili i književnici Nikola Baćević i Šćepan Aleksić.

Baćević je rekao da je ovo vrijedna knjiga u kojoj će čitaoci naći mnogo zanimljivih stvari, naročito onih iz vojne i opšte diplomatije.

"Mihajlo Vujović je jedan od rijetkih koji shvataju značaj i ulogu SPKD `Prosvjeta` i to koliko je značajno čuvanje naše istorije, tradicije i kulture. Ne kaže narod badava da nas je kultura očuvala isto koliko mač i puška", istakao je Baćević.

Aleksić kaže da je riječ o vrlo zanimljivoj dokumentarnoj prozi, te da Mihajlo Vujović o Beču kao istorijskom gradu najbolje može svjedočiti jer je u njemu boravio više godina u značajnoj diplomatskoj misiji.

Knjiga "Bečka svjedočenja" predstavljena je i u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.

Izdavač je Glavni odbor SPKD "Prosvjeta" i Izdavačka kuća "Filip Višnjić" iz Beograda.