VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura24/12/2019

HAROLD PINTER - REALISTA U SVIJETU APSURDA

 

BIJELJINA, 24. DECEMBRA /SRNA/ - Britanski nobelovac i jedan od najvećih dramskih pisaca svih vremena Harold Pinter, koji je umro na današnji dan 2008. godine, bio je glumac, pjesnik, scenarista i politički aktivista koji je javno kritikovao NATO bombardovanje Srbije 1999. godine i izručenje Slobodana Miloševića Hagu.

 

Njegovi najpoznatiji dramski komadi su "Rođendan", "Prevara", "Ničija zemlja", "Povratak" i "Jezik planine", te scenariji za filmove "Žena francuskog poručnika", "Sluga" i "LJubavni glasnik".

Pinter je od anonimnog i ne baš gledanog mladog dramskog pisca postao pozorišna mjera za sve teatre u Velikoj Britaniji, ali i svijetu.

Kada je počeo da piše 1957. i 1958. godine, samo jedna osoba, od ukupno sedam gledalaca na tadašnjoj izvedbi njegove sada slavne drame "Rođendanska zabava", shvatila je da je riječ o originalnom i veoma talentovanom piscu. To je bio kritičar "Sandej tajmsa" Harold Hobson.

Pinter je imao jevrejsko porijeklo i odrastao je u vrijeme antisemitske propagande. Imao je trinaest godina kada mu je bombardovana kuća u Londonu.

On spada među rijetke dramske pisce koji su dobili Nobelovu nagradu za književnost, zajedno sa Pirandelijem, O`Nilom i Beketom.

Harold Pinter snažno se protivio Zalivskom ratu 1991. godine, NATO bombardovanju Srbije 1999, ratu u Avganistanu 2001. i invaziji na Irak 2003.

Odlično je poznavao britansko društvo u cjelini - od radničke, niže, do srednje i visoke klase. Njegovi dramski dijalozi obilježeni su kolokvijalnim jezikom, a pisanje je shvatao kao instinkt.

U dramu je uveo pauzu, smatrajući da u ozbiljnoj predstavi označava "trenutak tišine za glumca i publiku, te predstavlja važan dramski efekat".

Kritičari Pintera često stavljaju uz Beketa i pozorište apsurda, ali on je sebe smatrao realistom.

Bio je korak ispred svih, u čemu su saglasni i kritičari i Pinterovi savremenici.