VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura24/12/2019

PROMOVISANA MONOGRAFIJA "TINjA - NEZABORAVLJENI ZAVIČAJ"

 

BIJELJINA, 24. DECEMBRA /SRNA/ - U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je promovisana monografija "Tinja - nezaboravljeni zavičaj" o kojoj su govorili članovi uredništva monografije Milojko Todorović i Milenko Krsmanović, te profesor Pero Spasojević.

 

Spasojević je rekao da je u nastanku monografije imao ulogu pažljivog posmatrača - čovjeka koji je bio podstrek mlađima da tragaju za materijalom, za koji kaže da ima elemenata etnološke zbirke, te tako i neke građe koja može poslužiti za naučna istraživanja.

"Za kratko vrijeme napravili smo najbolji izbor, uključujući i duhovnu stranu života u Tinji koje više nema. Teško je reći za neko mjesto - to je mjesto kojeg više nema, ali mi sada ovu knjigu možemo posvetiti kulturi istorijskog sjećanja", naglasio je Spasojević.

On kaže da je najvažniji cilj ispunjen, a to je da ova monografija ostane svojevrsna uspomena stanovnicima Tinje koji sada žive širom svijeta.

Milenko Krsmanović, porijeklom iz Tinje, koji je danas nastanjen u Bijeljini, rekao je da se ovom monografijom čuva uspomena na sve dobre i poštene ljude iz ovog sela.

On navodi da se ideja za ovu knjigu rodila davne 1996. godine, aktivan rad na monografiji počeo je prošle godine, a večeras je njena prva promocija.

Milojko Todorović ističe da je monografija pokušaj da se od zaborava sačuva priča o jednom selu, ljudima koji su živjeli u njemu i o njihovim običajima.

"Želimo da na ovaj način podsjetimo mlade ljude ili one koji su se odselili negdje daleko na njihove korijene, da znaju ko su bili njihovi roditelji, gdje i kako su živjeli. A nama koji smo živjeli u Tinji nekada ova monografija će služiti da se sjetimo nekih lijepih vremena i dragih ljudi. Bez obzira što smo otišli iz Tinje i vjerovatno više tamo nećemo živjeti, sjećanje na nju nosićemo dok smo živi", rekao je Todorović.

U Tinji danas živi tek trideset dvoje Srba od više od 700, koliko ih je bilo prije rata.