VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura24/12/2019

IZLOŽBA POLAZNIKA ŠKOLE "PIKASO"

 

DOBOJ, 24. DECEMBRA /SRNA/ - U Doboju je večeras otvorena izložba radova polaznika Škole crtanja "Pikaso" i Kreativne radionice "Mali Pikaso".

 

U osmom ciklusu škole koji je trajao šest mjeseci učestvovalo je 26 polaznika.

Akademski vajar Drago Handanović kaže da je za izložbu odabrao radove koji predstavljaju estetski i tehnološki put čuvenog umjetnika Pabla Pikasa, i to od početnih klasičnih tehnologija,preko razumno tehnološke koncepcije slike pa do apstrakcije.

"Na jednoj strani su izloženi crteži, na koje se nastavljaju radovi nastali tehnikama tuša i akvarela, zatim gusto nanošena tempera. Tu su skulpture i dekoracije nakon toga slike u ulju, pa apstrakcija i na kraju crteži u kojima su upotrijebljeni listovi iz prirode", izjavio je Handanović.

Nastavnica Mirjana Mladenović istakla je da je zadovoljna radom i ozbiljnim pristupom polaznika škole čiji radovi su tematski raznovrsni.

"Kod starijih polaznika ulje je i dalje broj jedan tehnika, dok su mladi radili sa većim brojem tehnika", rekla je Mladenovićeva.

Ona kao osobenost ove grupe navodi izbor materijala za rad, i to šuška od kukuruza za odrasle i lišće za mlađe polaznike.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj Lidija Žarić kaže da je škola crtanja lijepa osnova za razvoj amaterskog slikarstva u Doboju, i ocijenila da će pokazanim kvalitetom neki od polaznika umjetnički prerasti u nešto više.

Radovi su izloženi u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj do srijede, 1. januara.