VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura27/12/2019

OVE GODINE ORGANIZOVANO 100 RAZLIČITIH AKTIVNOSTI

 

BRČKO, 27. DECEMBRA /SRNA/ - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" Brčko u ovoj godini organizovalo je 100 različitih aktivnosti, među kojima su humanitarne akcije, književne večeri, promocije knjiga, smotre folklora, te "Vidovdanski dani kulture" i Svetosavska akademija.

 

Predsjednik brčanske "Prosvjete" Dragan Tomić rekao je novinarima da je "Prosvjeta" početkom godine otvorila biblioteku i pridružila se humanitarnoj akciji "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koju će nastaviti i naredne godine.

On je podsjetio da je, u organizaciji SPKD "Prosvjeta" i Udruženja "Fon", prvi put organizovan Međunarodni festival horova, te da je društvo bilo uspješno i u izdavačkoj djelatnosti.

"Godinu zatvaramo književnom večeri koja je posvećena porodici, a biće održana u nedjelju, 29. decembra, u prostorijama `Prosvjete`", rekao je Tomić i pozvao zainteresovane da prisustvuju ovom događaju.

Rukovodilac Folklornog ansambla SPKD "Prosvjeta" Dragan Stokić kaže da su godinu na izmaku obilježila brojna gostovanja ansambla na domaćim i međunarodnim smotrama folklora, da su je počeli manifestacijom "Noć srpskog folklora" koju su organizovali povodom Pravoslavne nove godine, te da će tako početi i 2020. godinu.

"Veoma smo ponosni na 12. Smotru folklora `Vidovdan 2019` koja je okupila više od 350 učesnika iz 14 kulutrno-umjetničkih društava. Seniori folklornog ansambla učestvovali su na 6. Festivalu kulture u Bilgoraju u Poljskoj. Pred kraj godine organizovali smo i tradicionalni godišnji koncert", podsjetio je Stokić.