VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 16/01/2020

GRAČANICA JE VJEČNA KAO SRPSKO KOSOVO I METOHIJA

 

Neimarsko čedo srpskog kralja građeno je kao dvostruko upisan krst, što je jedinstveno u svijetu i proučava se na fakultetima. Gračanica je građena za vijek vijekova

 

Piše: Sanja SRDIĆ MACANOVIĆ

BEOGRAD, 16. JANUARA /SRNA/ - Nestvarno lijepu Gračanicu srpski kralj Milutin nije gradio za 50 i 100 godina, već za vječnost i ona je vječna kao što je vječno i srpsko Kosovo i Metohija, poručio je konzervator i jedan od čuvara ove svetinje Boban Todorović.

Todorović je rekao Srni da najveći srpski ktitor i zadužbinar kralj Milutin nije Gračanicu zidao za svoju slavu nego kao pokajnicu, ali nije imao vremena da uživa u njenoj ljepoti jer se upokojio tri mjeseca pošto je sagrađena 1321. godine.

On je napomenuo da je neimarsko čedo srpskog kralja građeno kao dvostruko upisan krst, što je jedinstveno u svijetu i proučava se na fakultetima arhitekture, slikarstva i konzervacije u Beogradu, ali i na Vizantijskom institutu u Frankfurtu, te drugim prestižnim svjetskim institutima.

Todorović je posebno skrenuo pažnju na četiri stuba koja nose kupolu, projektovana tako da se u vrijeme velikih zemljotresa pomjeraju i na taj način izbjegnu eventualna oštećenja.

"To je ta začkoljica kojoj je pribegao Milutin sa svojim graditeljima. Gradili su Gračanicu za vek vekova. Šta to znači? Kada počne zemljotres, samo u tom trenutku stubovi počnu da vibriraju... To je čudo gračaničkog krsta... Mi to imamo crno na belo. Ovo su snimili Nemci za Unesko", naveo je Todorović.

Kada je Skoplje 1963. godine pogodio razoran zemljotres, stubovi su "počeli da rade" i zadržali kupolu, o čemu, istakao je on, svjedoči vertikalno jedva uočljivo oštećenje na centralnoj fresci.

UMJETNIČKA SLOBODA U DOBA KRALJA MILUTINA

Prema njegovim riječima, kralj Milutin nije bio samo veliki graditelj, veliki vođa, političar, već se pretpostavlja da je bio strahovito jak i u umjetničkoj sferi, o čemu svjedoče detalji na freskama kojim je oslikana centralna crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, posebno freska koja pokazuje čistilište.

"Ovde je vrh umetničke predstave pakla. Ovde je grčka boginja mora Talasa prikazana kao naga devojka koja ubija ljude, odnosno grešnike. Kralj Milutin je kao supervizor hrama zajedno sa patrijarhom Danilom dozvolio takvu umetničku slobodu", naveo je Todorović.

On je naglasio da će istoričari umjetnosti u vremenu koje dolazi, a nakon sedmogodišnjeg čišćenja fresaka, morati da pišu novu monografiju Gračanice jer su se mnoge stvari "ponovo otkrile".

TAJNE STEPENICE U ODAJU PRINCEZE SIMONIDE

Todorović je istakao da ova svetinja ostavlja bez daha sve koji dođu, da stranci ostaju nijemi pred njom i njenom ljepotom, a da vjernike najviše fascinira freska Simonide, koja je u Srbiju dovedena kao šestogodišnja djevojčica i četvrta žena 40 godina starijeg Milutina.

On je dodao da malo ko zna da jedan od stubova Gračanice krije tajne stepenice i odaju u kojoj je boravila maloljetna princeza, a buduća kraljica.

"U vezi sa iskopanim očima Simonide, koju je ovekovečio Milan Rakić u svojoj pesmi, imam ličnu impresiju. Pretpostavlja se da su na mestu njenih očiju bili dijamanti, a da je posle lokalno stanovništvo sa tih otvora strugalo prah jer je verovalo da isceljuje oči i druge bolesti", priča Todorović.

On je naveo da u pohode Simonidi sa posebnim strahopoštovanjem i vjerom dolaze danas Grkinje, čija je ona i bila princeza, a koje vjeruju da će im molitva pred njenom freskom u Gračanici pomoći da ostvare materinstvo.

Priča o Simonidi i Milutinu je, svakako, najitrigantnija u srpskoj istoriji, kaže Todorović.

"Grkinje dolaze autobusima misleći da ona isceljuje, ali se ja u tom momentu povlačim i prepuštam ih sestrama... Dolaze mnogi, vojnici Kfora zovu za termine i mi ih onda rasporedimo", rekao je Todorović.

Dok pozdravlja mladu majku, čija je trogodišnja Jana kao i svakog dana došla u Gračanicu da "mahne Bogu" /fresci Hristosa Pantokratora/, Todorović kaže da zbog svega što se danas dešava na Kosmetu i zbog toga što su srpske svetinje postale mete neljudi, svi treba da upute izvinjenje svojoj djeci.

Prema Todorovićevim riječima, "ono što nije vaše, ne možete ni dati".

"Gračanica i Kosovo i Metohija nisu moje i vaše, nego naših predaka i naših potomaka", poručio je Todorović, uz poruku da je Gračanica "večna kao i srpsko Kosovo".