VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/01/2020

ZNAČAJNA PODRŠKA ČEŠKE ZA STICANjE KANDIDATSKOG STATUSA

 

SARAJEVO, 20. JANUARA /SRNA/ - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je danas da je za BiH veoma značajna podrška Češke, posebno u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, nakon što budu ispunjene mjere i preporuke iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Uniji.

 

Komšić je, nakon prijema akreditiva od novoimenovanog ambasadora Češke u BiH Ivane Hlavsove u Sarajevu, zahvalio za kontinuiranu podršku koju Češka, kako bilateralno, tako i kao članica Višegradske grupe, daje BiH na putu ka EU i NATO-u, saopšteno je iz Predsjedništva.

Hlavsova je iskazala opredijeljenost Češke za nastavak kontinuirane podrške BiH na evroatlantskom putu, istakavši da je upravo podrška proširenju EU jedan od glavnih ciljeva češkog predsjedavanja Višegradskom grupom.

Tokom susreta je naglašeno da su bilateralni odnosi BiH i Češke dobri i bez otvorenih pitanja, ali da postoji potreba za unapređenjem ekonomskih odnosa, te posebno istaknuta uspješna saradnja dvije zemlje u oblasti obrazovanja i kulture.

Sagovornici su ocijenili da su dobri odnosi dvije zemlje zasnovani na istorijskim, jakim i dugotrajnim vezama, posebno zbog činjenice da u BiH živi stara češka zajednica, kao i da građani BiH dugi niz godina žive u Češkoj.