VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/01/2020

U NAREDNOM PERIODU PLAN ZA UPRAVLJANjE MIGRANTSKOM KRIZOM

 

SARAJEVO, 20. JANUARA /SRNA/ - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je da BiH u protekle dvije godine nije napravila sistemski odgovor na problem migrantske krize, te najavio plan da BiH u narednom periodu vrati suverenitet nad upravljanjem migracijama, posebno kada je riječ o bezbjednosnom aspektu i boljoj kontroli istočne granice.

 

Tokom današnjih odvojenih sastanaka Radončića sa ambasadorima Austrije u BiH Ulrike Hartman i Njemačke Margret Uber razgovarano je migrantskoj krizi i novom pristupu rješavanju ovog velikog izazova za BiH.

Radončić je rekao da je jedan od prioriteta izmjena Strategije upravljanja migracijama i drugih propisa koji će policijskim agencijama omogućiti efikasniji rad i suzbijanje ilegalnih ulazaka migranata u BiH.

On je Hartmanovu upoznao i o procesu operativne saradnje sa Evropolom, te najavio da uskoro očekuje otklanjanje posljednje prepreke za uspostavljanje kontakt-tačke za saradnju sa ovom institucijom.

Hartmanova je poručila da je MUP Austrije spreman da nastavi podršku i prenos znanja bezbjednosnim agencijama u BiH.

Radončić je sa Uberovom razgovarao o povratku državljana BiH koji su kao strani borci ratovali u Siriji, naglasivši da je nedavnim povratkom prve grupe, BiH pokazala da ima kapacitet da sankcioniše i nadzire ova lica.